NJUJORK Na marginama 74. sjednice Generalne skupštine UN-a

Mogerini: Početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom značajan za cijeli region i EU

Visoka predstavnica upriličila radnu večeru s partnerima zapadnog Balkana

Sl. M. / Avaz.ba
23.09.2019 09:51

Mogerini s liderima zapadnog Balkana

Foto: MVPBiH

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini (Federica Mogherini) upriličila je sinoć tradicionalnu radnu večeru s čelnicima partnera sa zapadnog Balkana, na marginama 74. sjednice Generalne skupštine UN-a u Njujorku. 

- S obzirom na jasnu perspektivu Evropske unije koju ima zapadni Balkan, visoka predstavnica i predstavnici regije razmotrili su postignuti značajan napredak i predstojeće zadatke. Izrazili su podršku početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju Evropskoj uniji, ističući da je ova odluka ključna ne samo za ove dvije zemlje već i za cijeli region i EU. Svi su podržali i nastavak dijaloga između Srbije i Kosova i što skorije zaključenje zakonski obvezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Svi partneri na zapadnom Balkanu potvrdili su snažno opredjeljenje EU perspektivi, naglašavajući nastavak rada na reformama, kao i na regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima.

Visoka predstavnica i lideri zapadnog Balkana izrazili su solidarnost s Albanijom koju je ovog vikenda pogodio niz snažnih zemljotresa.

Komentari

NA VRH