RADNA POSJETA Situacija s pandemijom se polako normalizira

Čović: Očekujem da sredstva od MMF-a brzo dođu do Posavskog i drugih kantona

Tokom dvodnevne posjete sudjelovao u obilježavanju Dana sjećanja u Posavskoj Mahali u općini Odžak, a posjetio je i općinu Domaljevac Šamac

Fena
26.05.2020 14:36

Sastanak u Posavskom kantonu

Foto: Fena

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović izjavio je nakon posjete Posavskom kantonu i razgovora s predstavnicima tamošnjih vlasti da se situacija s pandemijom koronavirusa polako normalizira i da je fokus sve više na ekonomskom oporavku.

- Nadam se da će u narednih sedam-osam dana štabovi praktički i završiti svoj dio aktivnosti, i time normalizirat život posebno u ovom privrednom smislu. Svakako mjere opreza treba i dalje pratiti. Vjerujem također da će sredstva koja su planirana od MMF-a sasvim brzo doći i ovdje, te da će transfer nižim nivoima vlasti obuhvatiti tri općine Posavskog kantona. Vjerujem također da će još kroz osmi-deveti mjesec biti aktuelan još jedan aranžman u smislu pomoći koje više nivoe vlasti uzimaju od svjetskih finansijskih institucija, što bi moglo do kraja pomoći stabiliziranju planiranog budžeta. Uvjeren sam da on neće biti u bilo kakvom deficitu u ovoj godini – poručio je Čović.

Dodao je da treba nastaviti planiranom dinamikom aktivnosti u svim resorima. Zdravstvene institucije trebaju imati vrlo jasan iskaz potreba kad je u pitanju Federalno ministarstvo zdravstva, kako bi trajno sanirali ovu oblast.

- Upravo zbog koronavirusa to možemo trajno napraviti, osigurati jedno normalno poslovanje tih institucija, uz osiguranje nužne opremu za osnovni standard, kazao je Čović ocjenjujući vrlo korisnim zajedničke sastanke i razmjenu informacija sa županijskim i općinskim dužnosnicima.

Najavio je i mogući dolazak u Orašje, za oko tri sedmice, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

- Sugeriram i ovom sazivu kantonalne vlade da dinamiziraju projekte. Ovaj prostor, koliko god danas izgleda puno ljepši i bolje nego prije 10 ili 20 godina, mislim da tu ne treba stati. Taj standard treba stalno podizati, jer zato postoje svi preduvjeti da o tom više pričamo. Manje ćemo idući put govoriti o pandemiji, uz jednu ozbiljnost pridržavanja mjera koje stoje pred nama, a više upravo o projektima - zaključio je Čović.

  • Sastanak u Posavskom kantonu
    Sastanak u Posavskom kantonu Foto: Fena

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinstvo, premijer Posavskog kantona Đuro Topić kazao je da je posebna tema razgovora bila privreda, stanje u kantonalnom budežtu te njegovim izmjenama.

- Kroz razgovor je naglašeno je da je veliki teret ove krize na kantonima kada je u pitanju zdravstveni sistem i pomoć privredi, što se odrazilo i na budžete našeg kantona. Zato očekujemo da pomoć kantonima sa viših nivoa bude konkretnija i veća, kako bismo svi skupa što prije normalizirali stanje, prvenstveno kada je u pitanju ekonomija. Očekujemo podršku u normaliziranju stanja na granici i nastavak pomoći zdravstvenim ustanovama na području PK, nastavku pomoći Hrvatske, u čemu nam pomaže predsjednik Čović, tako da očekujemo da se situacija na području Posavskog kantona, kao i cijele Federacije postupno i jako brzo normalizira - kazao je premijer Topić. 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je tokom dvodnevne radne posjete Posavskom kantonu sudjelovao u obilježavanju Dana sjećanja u Posavskoj Mahali u općini Odžak, a posjetio je i općinu Domaljevac Šamac. 

Komentari

NA VRH