MOSTAR

Od jučer u funkciji najduži zip-line u BiH

"Zip-line" Mostar

Avaz.ba

20.6.2018

Na brdu Fortica iznad Mostara od jučer je u funkciji jedinstvena adrenalinska atrakcija najduži zip-line u BiH koji sajlom u dužini 560 metara povezuje brda Fortica i Stolac.



Đani Rahimić, predsjednik Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA Mostar, inače inicijator ovog grandioznog projekta pozvao je sve građane koji žele doživjeti avanturu da dođu na Forticu i isprobaju spust najdužim zip-lineom u BiH. Cijena spusta koja uključuje i povratak automobilom na početnu tačku kod doma iznosi 20 KM.

- Mislimo da je to prihvatljiva cijena. Pozivamo sve da ispobaju zip-line, posjete ovaj lokalitet, objekt i vidikovac. U sklopu projekta je postavljena i turistička signalizacija, uz podršku Turističke zajednice HNK. Ljudi će tako moći lakše da nađu ovo mjesto. Postavljeno je nekoliko putokaza i jedna info-tabla - kazao je Rahimić.


Ranije je izjavio da je doživljaj odličan i da nema opasnosti da se neko povrijedi zbog nemogućnosti zaustavljanja, a u slučaju da osoba zaglavi na sajli tokom spusta, na raspolaganju je GSS, čije će stručne ekipe u tom slučaju priskočiti u pomoć.

- Što se nas tiče, po pitanju sigurnosti sve smo obavili i ispoštovali. Ranije je izvršeno testiranje sajle sa Mašinskim fakultetom. Sajla je zategnuta tako da se osoba sama zaustavlja, a tu je i kočnica, da se u svakom momentu može zaustaviti ako želi - kazao je Rahimić.

Inače, podršku realizaciji ovog projekta u iznosu 13.000 KM dalo je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma,  s ministricom Editom Đapo (SBB) na čelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.