KONJIC

Junske poslastice za ljubitelje pozorišta

Festival otvoren predstavom „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Učestvuju pozorišta iz cijele regije

Glumci Narodnog pozorišta Sarajevo na sceni

Piše: S. DŽAJIĆ

10.6.2019

Šesti po redu Festival glumca BiH počeo je Konjicu. Otvorio ga je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović, kazavši tom prilikom, da je ovo jedini festival u našoj zemlji koji slavi glumačku profesiju. 

Teatarska scena

Festival je otvoren predstavom Narodnog pozorišta Sarajevo „Gazi Husrev-beže ili:Bukagije“, koja je oduševila prisutne, što je potvrdio i višeminutni aplauz .

Direktor Festivala Benjamin Mušinović je kazao da je veoma zadovoljan reakcijama publike, koja je pokazala da s velikim gostoprimstvom dočekuje pozorišta iz čitave regije.

- Značaj ovogodišnjeg festivala ogleda se u presjeku regionalne teatarske scene i ostvarenja koja u Konjic dolaze iz susjednih zemalja: Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije. Nastupit će deset profesionalnih teatarskih produkcija,tako da možemo reći, da Konjic postaje mjesto gdje se njeguje pozorišna umjetnost - naveo je Mušinović.

U ponedjeljak, 10. juna gostuje Srpsko narodno pozorište Novi Sad s predstavom „Moćni rendžeri ne plaču“. Tri dana kasnije, 13. juna nastupit će ansambl Centra za kulturu Tivat, koji će izvesti predstavu“ Penelopijada“. Bosansko narodno pozorište Zenica će 19. juna izvesti predstavu „Ravna ploča“, dok će glumci iz zagrebačkog kazališta „Lectirum“, 20. juna odigrati pozorišno ostvarenje “Dekorater“.

U Konjicu će 24. juna gostovati i Narodno pozorište Mostar s predstavom “Anđeli Babilona“. Posljednja predstava na ovogodišnjem Festivalu će biti izvedena 26. juna kada će nastupiti Albanski teatar iz Skoplja s njihovim pozorišnim ostvarenjem „Bezruki-Gjymtimi-Behanding in spoken“.

Dodjela nagrada

Festival završava 28. juna dodjelom nagrada i priznanja za najboljeg glumca i glumicu, a ono što je specifičnost ovog Festivala je to da će, zapravo, publika svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu Bosne i Hercegovine, kojima će biti uručene maske konjičkih drvorezbara.


Prateći program 

I ove godine Festival ima prateći off program. U okviru tog programa bit će otvorene izložbe “Festival glumca u objektivu konjičkih fotografa“, „Gazi Husrev-begov vakuf“, „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu“. Također, bit će promovirana knjiga Selme Alispahić „Sylvia Plath: pisanje kao pokušaj reintegracije ljudske i stvaralačke ličnosti“. Bit će i promoviran novi broja časopisa za književnost „Život“, program Kultura pamćenja, koji je posvećen teatarskom stvaratelju Zlatku Đikiću te će u muzičkom programu nastupiti bend „Divanhana“.

 Sjećanje na Mirsadu Ćosić

Mušinović je ukazao i na važnost sjećanja na ljude koji su tokom proteklih godina dali veliki doprinos festivalu. Kazao je da je među njima i nedavno preminula članica Umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH i direktorica i novinarka Radio Konjica Mirsada Ćosić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.