KONJIC

„Djevojke sa Neretve“ pjevale su u 25 zemalja svijeta

Prvi put nakon rata, Konjic je posjetila i profesorica Emina Beljajev, supruga osnivača hora, Sergeja Beljajeva

Emina Beljajev s nekadašnjim članicama. Avaz.ba

Piše: S. DŽAJIĆ

21.6.2019

„Djevojke sa Neretve“, nekada je bio najpoznatiji jugoslovenske hor, a treći susret članica upriličen je ovih dana u Konjicu. Njih oko 70 je došlo iz cijelog svijeta, a po prvi put nakon rata, njihovom druženju je prisustvovala i profesorica Emina Beljajev, supruga osnivača hora Sergeja Beljajeva.

Emotivan susret

Bio je to veoma emotivan susret praćen zagrljajima, suzama, smijehom, ali i sjetom za vremenom, kada je hor „Djevojke sa Neretve“ nastupao širom svijeta.

Profesorica Emina je dolazak u Konjic dugo planirala, i kako kaže, uspjela je uz pomoć svojih djevojaka, ostvariti želju.

- Još uvijek ne mogu da vjerujem da sam ovdje u Konjicu, zajedno sa svojim djevojkama.Teško pronalazim prave riječi za sve ono što osjećam, jer nakon toliko godina, prvi put vidim pojedine članice. Nadam se da ću ponovo doći naredne godine-kazala je profesorica Beljajev.

Svetlana Kilibarda-Sretenović je iz Lazarevca stigla na druženje u Konjic. Kao sedmogodišnja djevojčica je postala članica hora.

- Pripadam posljednjoj generaciji djevojaka u horu i mogu reći da imam prelijepa sjećanja na djetinjstvo i mladost.Biti u horu je, ustvari bio naš način života u to vrijeme.Sretna sam što ova naša današnja druženja prelaze u tradiciju - kazala je Kilibarda-Sretenović.

Obilježio mladost

Aida Šain i danas živi u Konjicu i raduje se svakom novom susretu s djevojkama.


- Hor „Djevojke sa Neretve“ je obilježio moju mladost, a posebno su u sjećanju ostali nastupi pred Josipom Brozom Titom - prisjetila se Šain.

Nastupi pred Titom

I njena sugrađanka Vesna Saradžić, koja je započinjala njihovu najpoznatiju pjesme „Stan' Neretvo, stani vodo“ ima samo prelijepa sjećanja na horsko pjevanje.

- To su bile godine ispunjenje druženjima i putovanjima.Dovoljno je samo reći da smo  imali više od 3.000 nastupa u 25 zemalja svijeta. Deset puta smo nastupali pred Jospim Brozom Titom - kazala je Saradžić.

JEDNA ULICA U Konjicu uskoro bi mogla ponijeti naziv „Djevojke sa Neretve“, ukoliko inicijativu prihvati Općinsko vijeće.


Okupljanje počelo pored Kamene ćuprije u Konjicu. Avaz.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.