ZABRINJAVAJUĆE

Više od 3.300 odjavljenih građana, zabilježen minus od 4,5 miliona KM

Zavod je još solventan i još možemo funkcionirati, s nadom da će se trenutno stanje promijeniti na pozitivno, kazao je Bošnjak

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

4.5.2020

ZZO HNK: Prihodi znatno umanjeni. Avaz

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona u prvom tromjesečju ove godine ostvario je prihod od 36,2 miliona KM, što je, kako je rečeno, za 2,8 miliona maraka niže od plana u prvom kvartalu.

Rade Bošnjak, direktor ZZO-a, kazao je da to nije cijeli problem s obzirom na to da su, kako je naveo, krajem marta prihodi Zavoda znatno umanjeni i finansijski rezultat bio je skoro 600.000 KM ispod planskog prosjeka tog mjeseca.

Rezultati analize

Bošnjak je upozorio da je zabrinjavajuće to što je u aprilu, u odnosu na planski prosjek, evidentiran minus od 1,6 miliona KM. Zavod je praktično, naveo je, u ovom trenutku zabilježio ukupan minus od skoro 4,5 miliona KM.

Iz Zavoda su naveli da broj odjavljenih osiguranika od 13. marta do 28. aprila iznosi 3.344.

- Zavod je još solventan i još možemo funkcionirati, s nadom da će se trenutno stanje promijeniti na pozitivno, a ako ne bude tako, na vrijeme ćemo intervenirati s eventualnim rebalansom - kazao je Bošnjak.    

S druge strane, rezultati analize podataka vezani uz provedena liječenja izvan Kantona u protekla tri mjeseca u odnosu na isti period prethodne godine pokazuju smanjenje broja realiziranih uputnica za 25 posto i smanjenje troškova liječenja za 46 posto, odnosno za 179.397 KM.

Maligne bolesti

- Iako je evidentno da je, zbog stanja pandemije, u martu izdat znatno manji broj uputnica u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, istovremeno treba uzeti u obzir da nisu pristigli svi računi po izdanim uputnicama. Analizirani podaci i dalje pokazuju kako se određenom broju osiguranika operativno liječenje i dijagnostika ne mogu realizirati u ugovornim bolničkim ustanovama unutar Kantona, u čemu i dalje prednjače maligne bolesti i dijagnostičke pretrage PET CT - kazali su iz ZZO-a.


Izdano više recepata

Kada je riječ o potrošnji lijekova s liste, za protekla tri mjeseca 2020. godine, u odnosu na isti period lani, zabilježen je porast broja izdanih recepata od 11,1 posto. To je porast finansijske potrošnje od 10,7 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.