OBRAZOVANJE

Mamac nije ni sigurno radno mjesto, upisano samo pet kandidata

Rudarski fakultet: Svi kandidati koji su polagali prijemni bit će i primljeni

M. ZGONJANIN

6.7.2018

U prvom upisnom roku prijemni na Rudarskom fakultetu u Prijedoru polagalo je samo pet kandidata. Svi će, naravno, biti primljeni jer se, kako ističe Vladimir Malbašić, dekan Fakulteta, radi o izvanrednim učenicima, od kojih je jedan bio čak i đak generacije u srednjoj Mašinskoj školi u Prijedoru.

Dodjela diploma

Malbašića čudi slabo interesiranje za ovaj fakultet, koji je prije nekih desetak dana potpisao i memorandum s četiri firme koje budućim rudarskim i geološkim inžinjerima nude sigurna radna mjesta po završetku fakulteta.

- Sad u ovom trenutku deset geologa može dobiti zaposlenje. Slična potraga je i za rudarskim inžinjerima, jer je na posljednjoj dodjeli diploma od njih deset šest već imalo sigurno radno mjesto, a četiri zbog posla nisu ni došla po diplome – kaže Malbašić u nadi da će u naredna dva upisna roka uspjeti da upišu bar 15 studenata, odnosno jednu studijsku grupu.

Zbog sigurnog radnog mjesta, ali i uvjeta studiranja, na ovaj Fakultet se prije četiri godine upisala i Dejana Antonić iz Prijedora. Sad je već apsolvent. Kaže da je slab odziv bio i onda kada je ona upisivala fakultet.

Širok spektar

- No, na kraju, kad prođe vrijeme i kockice se poslože, mnogi vide da su napravili pravi izbor. Tim prije jer je zaista širok spektar mogućnosti zapošljavanja - kaže Dejana.

Još 20 mjesta

Osim već pet upisanih studenata, na Rudarskom fakultetu u Prijedoru ima još 20 slobodnih mjesta, deset za rudarske inžinjere i deset za one koji bi možda studirali sve popularnije geološko inžinjerstvo.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.