POSLJEDICE SANKCIJA

Trivić: Republika Srpska bilježi rekordno zaduženje u 2023. godini

Upozorila je na nerealno visok tempo zaduživanja koji ozbiljno ugrožava likvidnost budžeta

Jelena Trivić. Facebook

N. Č.

3.11.2023

Republika Srpska se suočava s rekordnim zaduženjem u ovoj godini u iznosu od milijardu i 161 milion KM, što je izazvalo zabrinutost u ekonomskim krugovima. Ova cifra zabilježena je rebalansom budžeta. Predviđeno je da se iznos vrati, uključujući glavnicu i kamate, čime se ukupna obaveza penje na milijardu i 178 miliona KM.

Zabrinjavajući podaci

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, na press konferenciji iznijela je zabrinjavajuće podatke o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj. Upozorila je na nerealno visok tempo zaduživanja koji ozbiljno ugrožava likvidnost budžeta, a ovaj problem se ne može rješavati konstantnim povećanjem godišnjeg iznosa dodatnog zaduženja.

Trivić je naglasila da je potrebna racionalizacija troškova, snažniji i neselektivan rad poreskih organa te stvaranje uslova za dinamičniju privrednu aktivnost. Također je istakla da struktura proizvodnje u RS ograničava iznos plata, ističući da veći tehnološki napredak i produktivnost trebaju biti prioriteti.

Nizak nivo stranih investicija

Trivić je također upozorila na nizak nivo stranih investicija u RS, što ukazuje na političke tenzije i ekonomske neprilike uzrokovane nepovoljnim političkim prilikama. Nivo stranih investicija u poslednje tri godine je na rekordno niskom nivou, uglavnom se odnosi na zadržane zarade postojećih stranih subjekata, umjesto na nove investicije.

Ova situacija podstiče zabrinutost da će politika zaoštravanja, tenzija i političke nestabilnosti u RS dovesti do ekonomske nestabilnosti i oslabiti RS u ekonomskom smislu. Jelena Trivić je pozvala na promišljene ekonomske reforme kako bi se zaustavio alarmantni trend zaduženja i ostvario održiv ekonomski razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.