SARAJEVO

Narodno pozorište postalo "Dva smo svijeta različita"

Narodno pozorište Sarajevo: Danas imenovanje novog v. d. direktora

Piše: F. MUSTAFIĆ

19.7.2018

Sladoledi, omekšivači, majoneze, deterdženti, šamponi, kreme za skidanje celulita i zatezanje kože, šminka... sve se to nedavno nalazilo na štandovima postavljenim u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), prilikom održavanja određenih manifestacija.

Ovakvi događaji koji skrnave jednu od najznačajnijih bh. institucija kulture u našoj zemlji, bili su povod poslanicima u Skupštini KS da nedavno obore izvještaj o radu i finansijski izvještaj NPS-a, što je rezultiralo i smjenom direktorice Marijele Hašimbegović.

 Prekid predstave

Posramljeni što ovakve događaje odobrava direktorica Hašimbegović, oštro su reagirali i neki od uposlenika NPS-a. Oni su se obratili ministru kulture i sporta KS Mirvadu Kuriću, ističući da pozorište ionako ima mnogo problema te da ovakvi i slični događaji bacaju mrlju na sve što umjetnici teškom mukom postignu.

- Bili smo zgroženi šta se sve radi u pozorištu, i to još na štetu umjetničkih procesa. Iako je za nas predstava svetinja, jednom smo je htjeli prekinuti zbog ponašanja pojedinih kojima je direktorica dozvolila da za vrijeme izvođenja predstave konzumiraju sladoled, grickalice, šuškaju kesicama, razgovaraju... Jednom riječju, omalovažavanje teatra, predstave i umjetnika – naveli su uposlenici, dodajući da zbog svega toga više od godinu doživljavaju scene iz serije „Dva smo svijeta različita“ s „uspjesima“ Fadila Opančića.

Ministar Kurić kazao je kako nema ništa protiv da se održavaju slični događaji na kojima će pozorište zarađivati, ali je potrebno da se forma i organizacija prilagode nacionalnoj teatarskoj kući.

- Neprimjereno je da se u galeriji koja nosi ime našeg istaknutog umjetnika Sulejmana Kupusovića izlažu majoneza, šminka ili da se posjetiteljicama uređuju frizure, što se svakog mjeseca dešavalo - smatra Kurić.




U pozorištu se i liže sladoled

Kurić: Nije bilo političkih motiva

- Hašimbegović je smijenjena zbog toga što Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila njen izvještaj iz 2017. godine. Tako uopće ne stoje njene optužbe da je smijenjena samo zato što nije član SBB-a. Podsjećanja radi, Hašimbegović je imenovana upravo tokom mandata ove vlade i ovog ministra iz SBB-a. Postoje i direktori drugih teatarskih kuća koji nisu članovi političkih partija, na šta sam posebno ponosan, i ne pada mi na pamet da ih smjenjujemo – istakao je Kurić. 


Tu su i šminkeri

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.