SARAJEVO

Iz GRAS-a poručuju: Ovo je sistemsko uništavanje našeg preduzeća

Prije tri godine osiguran novac za nabavku vozila, ali nikada nismo uspjeli provesti nabavku do kraja, kazao je Avdo Vatrić

A. Tabak

A.T.

6.11.2018

U prostorijama KJKP GRAS danas je održana pres-konferencija povodom izlaska kompanije "Centrotrans" na 11 linija u Starom Gradu, koje je ranije držao GRAS.

Avdo Vatrić, direktor GRAS-a, kazao je da su učinili sve što su mogli te da im je žao stanovnika Starog Grada koji su ostali bez minibusa.

Kazao je da su od 2016. godine nastali problemi na tim linijama zbog nedostatka minibusa.

- Prije tri godine osiguran je novac i raspisan tender za nabavku 20 vozila, i nakon šest pokušaja, do danas nije nabavljeno nijedno vozilo - kazao je direktor GRAS-a.

Glavni uzrok tih problema, kako tvrdi Vatrić, jeste "Centrotrans", koji se javlja kao spasilac.

Direktor GRAS-a kaže da su tender obarale firme čiji je suvlasnik "Centrotrans". Vatrić je rekao da "Centrotrans" ne podliježe Zakonu o javnim nabavkama te da bi i oni mogli kupiti minibuse još 2016., kada bi imali iste uvjete koje danas ima njihov suparnik.

Kazao je kako se ovdje ne radi o pomaganju građanima, nego o nasilnom preuzimanju linija.

On ističe da u ovom momentu oni ne mogu ponuditi ništa građanima Starog Grada jer su spriječeni nabaviti minibuse. Također ističe da je GRAS formirao pravni tim te da će angažirati advokata kako bi riješili ovaj problem.

Predsjednik Sindikata uposlenika GRAS-a Adnan Himzanija kazao je da se radi o otvorenoj krađi te da ovo što je uradio "Centrotrans" može nazvati kriminalom. 

- Ljudi hoće da uđu na jedan perfidan način na 11 linija, i to mimo zakona, zbog ovoga ćemo doći u situaciju da, ko god ima kombi, može izaći i voziti po svim linijama - kazao je Himzanija.

Zamjenik predsjednika Sindikata Amir Muminović kazao je da je ovo što se danas dešava rezultat dvogodišnjeg uništavanja preduzeća i nemara vlasnika GRAS-a. Kazao je da uposlenici GRAS-a, s Upravom na čelu, godinama čine sve što je u njihovoj moći da građanima kantona osiguraju redovan prijevoz.

Kazao je da je u GRAS-u trenutno uposleno 1.450 radnika, od čega je više od 800 članova boračke populacije koji su spremni svoju firmu i egzistenciju braniti svim sredstvima, kao i zakonskim sredstvima tj. štrajkom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.