SARAJEVO

Sastanak šestorke: Stranke do četvrtka trebaju dostaviti imena budućih ministara

Prema nezvaničnim informacijama, stranke ljevice još između sebe nisu raspodijelile ministarstva koja su im pripala

Edin Forto: Čeka dostavljanje listi. Arhiv

Piše: K. Ke.

10.12.2018

Predstavnici šest stranaka (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda, NBL) koje žele formirati vlast u Kantonu Sarajevo danas su održale još jedan sastanak.

Domaćin današnjeg sastanka bio je Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a.

Međutim, kako nam je rečeno, ništa konkretno nije dogovoreno osim da stranke do četvrtka dostave imena ministara koje žele postaviti na funkcije. Lista će biti dostavljena Edinu Forti, mandataru Vlade KS, nakon čega i Elmedinu Konakoviću, predsjedavajućem Skupštine KS, koji će za iduću sedmicu zakazati sjednicu na kojoj bi trebala biti imenovana nova Vlada.

Prema nezvaničnim informacijama, stranke ljevice još između sebe nisu raspodijelile ministarstva koja su im pripala (Ministarstavo za socijalna pitanja, za saobraćaj, prostorno uređenje, pravde, komunalne privrede i infrastrukture te Ministarstvo zdravstva).

Što se tiče raspodjele resora unutar bloka stranaka političkog centra (SBB, NiP, NBL), prema trenutnom dogovoru, koji je također još podložan promjenama, Narod i pravda na upravljanje će dobiti MUP KS, a na čijem čelu bi mogao biti Elvedin Okerić, Ministarstvo finansija, te privrede.

SBB će imenovati čelnike Ministarstva za boračka pitanja te Ministarstva kulture i sporta, gdje će najvjerovatnije obnoviti mandat Mirvad Kurić.

NBL bi, prema trenutnom stanju, na upravljanje dobio Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.