KANTON SARAJEVO

Krizni štab: Osnovni izvori zaraze su porodični klasteri, još uvijek nije toliko alarmantno

Trenutno su 1.342 ukupno aktivna slučaja u Sarajevu, a najveći broj novooboljelih je u Novom Gradu 410

Krizni štab: Linearni rat oboljelih. VLADA KS

Piše: Avaz.ba

6.8.2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo danas je odžao pres konferenciju povodom pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

- Kada je ukinuto vanredno stanje nismo imali nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa u Sarajevu, ali 1. juna već imamo prvog novozaraženog i svakodnevno se registriraju novi slučajevi. U mjesecu junu 11 osoba je u prosjeku bilo zaraženo. Taj prosjek u julu je povećan na 65 osoba dnevno. Imamo linearni rat oboljelih tako da još uvijek nije toliko alarmantno. Najveći broj oboljelih imamo u grupama radno aktivnih stanovnika - istakla je Anisa Bajramović, članica Kriznog štaba KS.

Trenutno su 1.342 ukupno aktivna slučaja u Sarajevu, a najveći broj novooboljelih je u Novom Gradu 410.

- Osnovni izvori zaraze  su porodični klasteri. Čak imamo situaciju da se isti dan više članova porodice zarazi. Najveći broj ljudi se zarazi na poslu, i to uglavnom kancelarijski radnici, a na poslu tokom pauza mnogi su istakli kako nisu držali socijalnu distancu - rekla je Bajramović.

Ahmić: Traže nova rješenja. VLADA KS

Muhamed Ahmić, direktor Domova zdravlja KS, istakao je kako uposlenici svaki dan traže nova rješenja.

- Mi smo svjesni svih primjedbi koje građani upućuju na naš rad i jučer sam imao sastanak s premijerom Mariom Nenadićem kako bismo radili na unapređenju zdravstvene zaštite. Nadam se da ćemo uskoro izaći iz ove situacije - naveo je Ahmić. 

Kemal Beganović član Kriznog štaba KS odgovarajući na pitanja novinara istakao je da rade na tome da u proces testiranja uključe i privatne labaratorije i da će uskoro imati objavljene i dosta realnije podatke.

- Potencijalni izolatoriji poput Studentskog centra i Zetre imaju kapacitete da zbrinu pacijente s lakšom kliničkom slikom i nisu za one s težom. Opća bolnica je dobro odgovorila na izazove, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavlja posao u svojoj djelatnosti i mislim da u tom smislu sve funkcionira dobro - kazao je Beganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.