MEDICINSKI FAKULTET

Ustavni sud odbacio apelaciju kao neosnovanu: Čavaljuga se ogriješila o doktora Nabila, mora platiti kaznu

Da se radi o nepravilnostima i da nije ispoštovan zakon, utvrdila inspekcija KUIP-a

Semra Čavaljuga, Naser Nabil. AVAZ

Piše: A. Nalo

9.9.2021

Medicinski fakultet u Sarajevu, s tadašnjom dekanesom Semrom Čavaljugom na čelu, ogriješio se o poznatog prof. dr. sci. med. Nasera Nabila.

 Da je nepravedno izbačen iz ove obrazovne ustanove, potvrdio je to i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.


Brojne nepravilnosti

Naime, kako saznajemo, ova pravosudna institucija kao neosnovanu odbacila je apelaciju dekanese Čavaljuge, a koja je podnesena protiv rješenja Kantonalnog suda od 26. novembra 2019. godine.

U tom rješenju, a zbog nepoštivanja naredbi inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, navedeno je da ona, kao odgovorna osoba, treba platiti kaznu od 2.000 KM. Za iste malverzacije tereti se i Fakultet.

- Sve je krenulo od raspisivanja javnog konkursa za internu medicinu. To se obično radi kada nekom profesoru istekne izborno zvanje, odnosno da bi on mogao ponovo aplicirati. A u tom periodu na Medicinskom fakultetu bilo je logično da se raspiše taj konkurs za napredovanje doktora Nabila. Međutim, oni su raspisali takav poziv koji se odnosio samo na internu medicinu, a nisu stavili užu specijalnost. On se prijavio i diskvalificirali su ga jer nije ispunjavao uvjete - tvrdi naš izvor.


Faksimil odluke Ustavnog suda BiH. AVAZ

Da se radi o nepravilnostima i da nije ispoštovan zakon, tada je uočio i inspektor za visoko obrazovanje u KUIP-u Anis Krivić, koji je naložio dekanesi i Medicinskom fakultetu da isprave uočene nepravilnosti. Međutim, kako se navodi u odluci Ustavnog suda BiH, to nije urađeno u datom roku.

- To je pokazala i ponovna inspekcijska kontrola. Tada je utvrđeno da su oni samo djelimično ispoštovali naredbe. Nakon toga inspektor je napisao kaznu za neizvršenje tog rješenja. Zbog toga su se vodila dva postupka u Sudu, jedan protiv dekanese, a drugi protiv Fakulteta. Međutim, ona u prekršajnom postupku nije prihvatila odgovornost i tvrdila je da je sve uradila prema donesenom rješenju, što nije istina - navedeno je u dokumentaciji.


Ispravno radio

Da je inspektor kojem je bio dodijeljen ovaj predmet ispravno radio, potvrdio je to i Kantonalni sud Sarajevo. No, to nije zaustavilo dekanesu pa je otišla korak dalje te se žalila Ustavnom sudu apelacijom i određenim argumentima.

- Sud je vrlo detaljno odgovorio na tu apelaciju i odbio kao neosnovanu te potvrdio raniju odluku. A to znači da su raspisivali javne konkurse i ocjenjivali kandidate suprotno zakonu. Inspekcija je to utvrdila i izrekla kazne. Svi su sudovi dokazali da nisu bili u pravu i da je doktor Nabil ispunjavao uvjete te da su se ogriješili o njega - ističe naš izvor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.