SKUPŠTINA KS

Usvojena inicijativa Dževada Poturka: Autoškole više neće plaćati "izmišljenu" taksu

Ukazao na maćehinski odnos nadležnog Ministarstva za odgoj i obrazovanje

Dževad Poturak. AVAZ

Piše: E. M.

28.9.2021

Usvojena je inicijativa zastupnika SBB-a u Skupštini KS Dževada Poturka koji je ukazao na maćehinski odnos nadležnog Ministarstva za odgoj i obrazovanje prema autoškolama koje djeluju u glavnom bh. gradu.

Poturak je naglasio da je u oblasti aotuoškola mnogo nagomilanih problema te je pozvao Ministarstvo da ih što prije počne rješavati.

U formi pitanja koja je uputio resornoj ministrici Naidi Hota-Muminović, zastupnik SBB-a, kako je kazao, istaknuo je sve nevolje koje imaju vlasnici i uposlenici autoškola, ali i njihovi klijenti.

- Pitao sam ministricu zašto se plaća izmišljena taksa od 20 KM za svakog primljenog radnika u autoškolu. I kada radnik da otkaz u autoškoli, opet se na njega plaća taksa. Taj novac ide u kasu Ministarstva, ali nikome nije jasno zašto je nametnuta ta obaveza. Potpuno je nelogično da novu potvrdu o položenom ispitu, ako ste izgubili onu koju ste dobili, Ministarstvo naplaćuje isto kao i sam ispit. Zašto? Nadalje, zašto se u Kantonu Sarajevo nikako ne održavaju seminari za licenciranje, pa instruktori moraju ići u druge kantone – kazao je Poturak.

On je pitao ministricu Hota-Muminović, zašto samo u Kantonu Sarajevo kandidati plaćaju nekakvu naknadu, ako na 24 sata žele odgoditi ispit, zašto kandidat koji četvrti put polaže testove ili prvu pomoć mora platiti duplo…

Nakon njegove inicijative, autoškole neće plaćati ove takse od 20 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.