KANTON SARAJEVO

U Pionirskoj dolini zajedno žive Ivan, Sejo, Sonja, Rily, Sarajčica, Piolina, Nina, Volfi, amidža Džiboni...

Ovaj jedinstveni zoološki vrt ima 39 vrsta, odnosno 246 životinja

Piše: A. Nalo

3.10.2021

Mnoge životinje u Pionirskoj dolini pronašle dom - Avaz
Mnoge životinje u Pionirskoj dolini pronašle dom - Avaz
Hamza:  Dobro prilagođavanje - Avaz
Mnoge životinje u Pionirskoj dolini pronašle dom - Avaz
Mnoge životinje u Pionirskoj dolini pronašle dom - Avaz
+4

Šetnja Pionirskom dolinom u jesenjim danima itetakako zna biti zanimljiva i čarobna. U ovaj jedinstveni zoološki vrt trenutno živi 39 vrsta, odnosno 246 životinja. Ali, jeste li znali da većina stanovnika ove zelene oaze ima imena?

- U Pionirskoj dolini zamislite zajedno žive Ivan, Sejo, Sonja, Rily, Sarajčica, Piolina, Nina, Volfi, amidža Džiboni...Da, sve su to imena stanovnika sarajevskog zoološkog vrta, a zanimljivo je i kako su ih dobili. Ivan je ustvari američki bizon, težak gotovo pola tone. Mladi mužjak, predstavnik svoje vrste kojoj u prirodnim staništima prijeti izumiranje. Ivan je inače Beograđanin, rođen je u zoo vrtu na Kalemegdanu na Ivandan, pa je tako i dobio ime – kazala je Aldijana Hamza, portaprol preduzeća “Park”.


Velike poplave

Prema njenim riječima, u sarajevski zoološki vrt doselio je u pratnji još nekoliko životinjskih vrsta prije dva ljeta.

- Sejo je pak mrki medvjed, u Pionirsku dolinu doselio kao tinejdžer nesposoban za samostalan život u bosanskohercegovačkim šumama nakon velikih poplava u našoj zemlji 2014. godine. Ime je dobio po čovjeku koji ga je spasio od sigurne smrti nakon što je vodena bujica uništila njegov prvobitni dom. Sonja je Sejina rodica po vrsti, medvjedica, možda trenutno i jedna od najstarijih stanovnica Pionirske doline. Stigla je sada već davne 2006. godine i to iz Zagreba – ističe Hamza.


Znak dobrodošlice

Rily, Sarajčica i Piolina su porodica i to lavovska, prava, tročlana. Lav Rily je iz bugarske Sofije u sarajevski dom od pola miliona stigao još 2013. godine. Sada već ima 11 godina, jer je kao bezimeni trogodišnjak stigao u Sarajevo. Sarajčica je njegova ženka, s nedvosmislenim porijeklom svoga imena koje je dobila kao znak dobrodošlice nakon što je godinu poslije lava u Pionirsku dolinu stigla iz Osijeka.

- Potom su Rily i Sarajčica dobili bebu, prvu lavicu rođenu u Sarajevu kojoj su djeca, ljubitelji gradske radio stanice kraljici životinja u svom najdražem mjestu odrastanja smislili da se po Pionirskoj zove Piolina. Iako je Piolina lavica da poteškoćama u razvoju, jer ju je majka kao mladunče povrijedila i teško se kreće, sve Sarajlije već sedam godina neizmjerno vole i poklanjaju joj jednaku pažnju i ljubav kao prvog dana – ističe Hamza.


Posebna atrakcija

Ona ističe, da je prva, lavovska komšinica tigrica Nina, krasna, šarena, otmjena, rijetko zainteresirana za društvo, svjesna svoje ljepote kojom samouvjereno parira porodici lavova već dvije i po godine. Nina je Francuskinja, stigla iz Amnevila na pragu proljeća 2019. godine kada je održana gala zabava u čast njene dobrodošlice. Ime, koje joj itekako pristaje dobila je u zoo vrtu u kojem je rođena.

- Volfi je vuk, rođen upravo u to proljeće kada je Nina stigla u BiH. Međutim u šumi je vrlo brzo nastradala njegova majka i ostao je sam. Utočište i spas našao je jedino u Pionirskoj dolini, a ime su mu birale najmlađe Sarajlije na jednak način kao i Piolini. Amidža Džiboni posebna je atrakcija, njegovo ime još nije zvanično, dobio ga je od milja. On je gibon, crn, nestašan, zabavljač, a tek mu je 8 godina. U pratnji sestre stigao je u Pionirsku dolinu ovog proljeća iz Ljubljane. Za vrijeme karantena, dok se navikavao na svoj novi dom uposlenici, hranioci koji se brinu o njemu tepali su mu - amidža Džiboni – ističe Hamza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.