VIŠI SAVJETNIK SAD

Erik Larson: Osobe sa lažnim diplomama treba otpustiti, građani BiH moraju ustati i reći dosta

Treće što je najvažnije je da građani BiH moraju ustati i reći dosta, poručio je

Larson: Takva korupcija je dobro organizirana. N. ĆOROVIĆ

Piše: N. Ć. - A. O.

31.1.2022

Viši savjetnik za borbu protiv korupcije Ambasade SAD u BiH Erik Larson tokom današnje prezentacije Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Analiza antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru ovog kantona za 2021. godinu u Sarajevu obratio se medijima.

Naime on je kazao da se zahtjeva sistematski pristup koji prati visokorizične sektore poput urbanog planiranja i sektor zdravstvene zaštite da bi se identificiralo kako je takva korupcija organizirana.

On je, prilikom predstavljanja Analize Ureda za 2021. godinu, kazao da se Ured suočava sa ozbiljnim pritiskom.

- A vjerujte mi takva je korupcija jako dobro organizirana. Drugo također, zahtjevam pristup integrisane istrage koji kombinuje administrativne radnje sa krivičnim prijavama. Zaposleni i direktori koji nisu kvalifikovani ili su počinili ozbiljne prekršaje treba administrativno ukloniti sa pozicija čim se utvrde te njihove radnje - rekao je Larson. 

Dodao je da osobe sa lažnim diplomama treba otpustiti kroz administrativne postupke. Nezakonito dobijene ugovore o javnim nabavkama i građevinskim dozvolama treba poništiti čim se otkriju.

- Treće što je najvažnije je da građani BiH moraju ustati i reći dosta. SAD su spremne pomoći BiH, kao što smo to činili u prošlosti, u borbi protiv korupcije BiH - zaključio je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.