PO UGLEDU NA ŠPANIJU

Mlade koji pune 18 godina nagraditi ulaznicama za kulturne ustanove

Na taj način dodatno pomažemo rad kulturnih ustanova, stav je zastupnice Bešlije

Osigurati i ulaznice za kina. Ilustracija

Piše: A. Nalo

6.3.2022

Ove godine mladima u Španiji koji napune 18 godina bit će dodijeljene posebne propusnice, u vrijednosti od 400 eura, a koje mogu koristiti pri kupovini knjiga, za posjete pozorištima, kinima ili koncertima.

Tako će u ovoj zemlji gotovo pola miliona tinejdžera dobiti ovaj poseban poklon za 18. rođendan. Na ovaj način mladima se želi približiti kultura, ali i napraviti još jedan korak ka revitaliziranju španske kulturne industrije, koja je značajno pogođena pojavom pandemije koronavirusa.


Ostvarena saradnja

Vođena ovom idejom, zastupnica u Skupštini KS Vildana Bešlija zagovara da takvo nešto što prije zaživi i u Kantonu Sarajevo.

- Pojava pandemije koronavirusa zasigurno je utjecala na razvoj mladih u posljednje dvije godine. Upravo zbog toga smatramo da je važno i na ovaj način približiti kulturni sadržaj mladima. Poklon paket Kantona Sarajevo može sadržavati besplatne ulaznice za pozorišta i druge kulturne ustanove u Kantonu Sarajevo s kojima se može ostvariti saradnja. Na taj način dodatno pomažemo rad tih kulturnih ustanova - stav je Bešlije.


Bešlija: Poklon paket. Avaz

Bolji uvjeti

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, na čijem čelu je Aleksandra Nikolić, poduzelo je određene radnje na realizaciji pokrenute inicijative te ostaje opredijeljeno za osiguravanje boljih uvjeta za mlade osobe, kao i za mogućnosti njihovog napretka u različitim aspektima života, a u skladu s njihovim interesiranjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.