NOVI PAZAR

Delegacija KS u posjeti: Potpisani protokoli o saradnji sa sandžačkim gradovima

Želimo da sve one lične inicijative za povezivanje BiH i gradova Sandžaka idu preko institucija, kaže Bihorac

Piše: A. Na.

11.3.2022

Sa sastanka u Novom Pazaru. Avaz

Delegacija Kantona Sarajevo boravila je proteklih dana u Sandžaku gdje su s gradovima potpisali nekoliko protokola o saradnji.

Na sastanku u Novom Pazaru, gdje su prisustvovali i  predstavnici Sjenice i Tutina, potpisani susporazumi iz različitih oblasti s institucijama Kantona Sarajevo u čijoj će Skupštini biti pokrenuto pitanje osnivanja kluba „Prijatelji Sandžaka“. 

- Kroz institucije kulture intenzivirana je saradnja s gradovima iz Sandžaka - kazao je za "Avaz" Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini KS.


Dani Sarajeva u Novom Pazaru

Već je dogovoreno da predstava novopazarskog pozorišta “Ako dugo gledaš u ponor” bude održana u Sarajevu.

- Razgovarali smo i o događajima koji će biti ovdje, a to su “Dani Sarajeva u Novom Pazaru” - rekao je Husein Memić, direktor KC Novi Pazar.

Prema riječima Jasmina Durakovića, direktora BKC-a u Sarajevu želja je vidjeti koje su potrebe građana Novog Pazara.

– Šta bi voljeli vidjeti i da te programe ponudimo u narednom periodu u Novom Pazaru pa čak i u drugim mjestima koja nisu samo vezana za ovaj grad već uopšte Sandžak - naveo je Duraković.

Pokrenuto je i pitanje studiranja mladih iz Sandžaka u BiH


Prvi koraci

– Želimo da sve one lične inicijative za povezivanje BiH i gradova Sandžaka idu preko institucija. Velika mogućnost je privredna saradnja i razvoj turizma tako da su ovo prvi koraci - kazao je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Inače, potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici pet političkih stranaka koje sudjeluju u radu Skupštine Kantona Sarajeva, predstavnici gradova u Sandžaku i Udruženja građana porijeklom s ovih prostora.

Delegacija Kantona Sarajevo boravit će i u crnogorskom dijelu Sandžaka. Na sastanku u Rožajima prisustvovat će i predstavnici Plava, Gusinja i Petnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.