USVOJENA STRATEGIJA

Kafedžić: Nosioci javnih funkcija u KS bit će još pod većim pritiskom Ureda

Nažalost, samo u KS taj teret imaju nosioci javnih funkcija i pritisak od strane Ureda, dok kod drugih kantona i drugih nivoa vlasti taj pritisak izostaje

S današnje konferencije za medije. N. ĆOROVIĆ

Piše: E. Ma.

17.3.2022

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije saopćio je da je na  tematskoj sjednici Vlade KS usvojena Strategija za borbu protiv korupcije za naredne dvije godine i Akcioni plan koji je dio te strategije. 

On je istakao da je ovo nastavak procesa koji je započeo još 2015. godine kada je premijer Elmedin Konaković donio prvi Akcioni plan, uslijedila je Strategija iz 2018., a sada i ova. 

On je istakao da je u KS počela saradnja u ovoj borbi na vrlo neobičan način, tj. da su uključeni i premijeri i ministri i zastupnici u Skupštini KS i pozicije i opozicije.




S današnje konferencije za medije. N. ĆOROVIĆ

- Prepoznato je da korupcija izjeda bh. društvo. To znači da ljudi ne vjeruju politici, da se građanima politika gadi, znaju da ima puno krađe, da se konkursi namještaju, sve ono čemu se svjedoci i zbog čega se velika većina nas uključila u politiku, da se borimo protiv toga - kazao je Forto.

Istakao je da je u našoj zemlji korupcija tolika da međunarodni zvaničnici navode da je ustavna kriza pokriće za korupciju.

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić istakla je da je ovo važna sedmica za KS i borbu protiv korupcije. Podsjetila je da su na sjednici Skupštine KS u utorak usvojeni Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i Nacrt Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

- Želimo da pokažemo da u KS postoji poitička volja za donošenje ovakvih zakona - navela je ona.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije kazao je da je ovo važan dan, te je govorio o cilju donošenja ovakve Strategije.

- Danas obnašati javnu funkciju u KS nije jednostavno, pod pritiskom ste Ureda i bit ćete još pod većim pritiskom. Cilj Stategije je da stavimo pod što veći pritisak nosioce javnih funkcija da rade odgovornije. Nažalost, samo u KS taj teret imaju nosioci javnih funkcija i pritisak od strane Ureda, dok kod drugih kantona i drugih nivoa vlasti taj pritisak izostaje - naveo je Kafedžić.


S današnje konferencije za medije. N. ĆOROVIĆ

On je podsjetio da, kada je ova borba krenula 2015., postojao je samo Akcioni plan, nije postojao ni Ured, ni zakoni, ni registri, ni informacioni sistem.

- Danas imamo niz vladinih akata, imamo zakon, Ured, ainformacioni sistem, kompletnu infrastrukturu koja se zove antikoruptivni sistem. Izdvojit ću neke ciljeve. Jačanje integriteta institucija. Veoma važno je da potignemo sistem dignitetiteta javnih institucija kroz primjenu savremenih informacioninih tehnologija, Drugi stub je transparentnost.

Istaknuo je najbitnije djelove poput: uspostave registara ugovora o djelu institucija javnog sektora, uspostava registara javnih poziva za izbor i imenovanje u organe nadzora za upravljanje i rukovođenje u javnom sektoru, uspostava registra javnih oglasa za prijem u radni odnos, registar inspekcijskih nadzora...

- Sasvim sam siguran da ćemo ići u reprogramiranje ove strategije na način da ćemo u periodu od dve godine ubaciti neke nove mjere - rekao je Kafedžić.

Kafedžić je zaključio da se korupcija pojavljuje u sjeni velikih svjetskih događaja, često u sjeni tih događaja političari razmišljaju kako da to iskoriste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.