INTERVJU

Erduan Kafedžić otvoreno za "Avaz": Bez podrške Američke ambasade i Larsona, naši rezultati bili bi upitni

Sve naše aktivnosti usmjerene su na jačanje antikorupcijskog sistema

Kafedžić: Konkretan rad. Arhiv

Razgovarala: Amanda Nalo

19.3.2022

Otkako je došao na čelo Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS), Erduan Kafedžić zadaje konkretne udarce korupciji, rak-rani bh. društva. U razgovoru za “Dnevni avaz” otkriva ko više neće mirno spavati, govori o saradnji s Tužilaštvom KS, podnesenim krivičnim prijavama, budućem radu.

Skupština KS usvojila je set antikoruptivnih zakona. Nadležnosti Ureda su osnažene, kao krivično djelo definirano je davanje lažnih podataka, tretirano je pitanje sukoba interesa i zaštite prijavitelja korupcije.

- Sve naše aktivnosti usmjerene su na jačanje antikorupcijskog sistema u KS. Kroz našu praksu i rad nastavit ćemo jačati daljnji razvoj ovog sistema.


Politički obračun

Mnoge beneficije nosilaca javnih funkcija bile su „upakirane“ na način da nisu u skladu s pozitivno-pravnim propisima, odnosno taj nesklad nije bilo jednostavno dokazati.

- Primjer takvih pojava su neosnovano pravo na otpremninu, pravo na naknadu u slučaju prekida mandata ili pravo na zapošljavanje po isteku mandata u instituciji u kojoj je vršena funkcija. Također, uočili smo pojavu koja možda nema karakter beneficija, ali ima negativan efekt na institucije javnog sektora, a radi se o internim konfliktima unutar institucija javnog sektora.

Predstavljaju li politički i ideološki motivirani sukobi, usmjereni najčešće protiv aktuelnog rukovodstva, glavni problem za normalno funkcioniranje institucije?

- Promjene vlasti u KS su česte i dinamične, a to za sobom povlači promjene u izboru i imenovanju značajnog broja funkcionera, tako da dolazi do sedimentiranja različitih neformalnih grupa unutar institucija koje nerijetko djeluju politički i destruktivno. Ovakve grupe mogu negativno djelovati na više načina, a s ciljem kompromitacije aktuelnog rukovodstva institucije. Između ostalog, može doći do neovlaštenog dostavljanja internih informacija političkim subjektima, što se potom koristi za političke obračune.


Erduan Kafedžić. Arhiv

Ima li pritisaka zbog rada, otkrivanja afera?

- Razumijem frustraciju koju pokazuju političari u KS jer je činjenica da nije isto obavljati javnu funkciju u KS i u bilo kojem drugom kantonu, drugom nivou vlasti... Za sada jedino naš kanton ima uspostavljen sistem da je rad nosilaca javnih funkcija u fokusu pažnje jednog antikorupcijskog tijela poput Ureda. Transparentnost podataka, koji su javno objavljeni u online registrima o imovini političara i njihovih srodnika, o javnim nabavkama, zapošljavanju, transferima, poticajima... sigurno stvara određenu frustraciju i pritisak kod upravljačkih struktura.


Upućene prijetnje

Često Vam se upućuju prijetnje, imate li ikakvu zaštitu? Kako na tu vrstu pritiska gledaju Američka ambasada, Vaš kolega Erik Larson (Eric)?

- U našim aktivnostima svakako nam mnogo znači puna podrška Američke ambasade i gospodina Larsona. Ta puna podrška posebno dolazi do izražaja, na konkretan način, u situacijama kada doživljavamo direktne negativne reakcije. Bez ovakve podrške, ali i podrške koju često iskazuju građani, mediji i ostali subjekti međunarodne zajednice u našoj zemlji, sigurno je da bi i naši rezultati bili upitni.

Je li se poboljšala saradnja s Tužilaštvom, prate li Vaš rad, predmete?

- Uz podršku međunarodne zajednice, svakodnevno, „u tišini“, radimo na poboljšanju saradnje s Tužilaštvom KS. Javnost ima velika očekivanja po pitanju konkretnih rezultata, a ja se nadam da oni neće izostati.

Neke općine odbile saradnju

Kada je u pitanju unos podataka u Registar transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta KS, a koji se odnose na jedinice lokalne samouprave, ko se do sada prijavio?

- To su prihvatili Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Ilidža. Ovo je jedan od značajnijih procesa koje vodi Ured, jer se prvi put integriraju i centraliziraju podaci javnog sektora kantonalnog nivoa i jedinica lokalne samouprave u jedinstveni informacioni sistem. Međutim, moram istaći i činjenicu da pojedine općine nisu izrazile spremnost da pristupe ovim procesima.


Velika uznemirenost

Uputili ste i veliki broj krivičnih prijava zbog utvrđenih nepravilnosti?

- Gotovo 100 krivičnih prijava povodom diploma čija vjerodostojnost nije mogla biti potvrđena, 47 krivičnih prijava u procesima vezanim za GRAS, kao i po drugim osnovama. Uz podršku Američke ambasade realizirali smo informativnu kampanju i snimili videomaterijal koji ukazuje na korupciju u oblasti gradnje i prostornog planiranja, što je izazvalo nezadovoljstvo kod učesnika i nalogodavaca ovakvih djela, kao i njihovu uznemirenost aktivnostima Ureda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.