DOBRE INFORMACIJE

Iz Turističke zajednica Kantona Sarajevo za "Avaz": U prva tri mjeseca 2022. godine posjetilo nas je 79.417 turista

Međutim, ovo je također period kada počinje lagani uvod u ljetnu turističku sezonu i uglavnom ga obilježava povećan turistički promet, ističu oni

Baščaršija, Sarajevo. A. OVČINA

Piše: A. Ovčina

29.4.2022

Vremenske neprilike, pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini, kovid potvrde za prelazak preko granice, sve ovo su faktori koji su uticali, tokom posljednje dvije godine na turizam kako u Evropi, tako i u BiH.

Međutim, kako je rečeno za portal "Avaza" iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, situacija se poboljšava već u prvim mjesecima ove godine.


- Trenutno imamo obrađene statističke podatke o turističkim kretanjima u Kantonu Sarajevo za prva tri mjeseca 2022. godine i sa zadovoljstvom možemo reći da je turistički promet u prvom kvartalu ove godine gotovo na nivou rekordne turističke 2019. godine, bez obzira na rat u Ukrajini, ograničenja vezana za pandemiju i nepovoljne globalne ekonomske tokove. U prvoj četvrtini 2022. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 79.417 turista, 91,9 posto više nego prošle godine i samo 12,3 manje nego 2019. godine – kazali su iz Turističke zajednice KS.




Vrijeme praznika

Na pitanje novinara „Avaza“ šta očekuju od predstojećih praznika kazali su da se u vrijeme prvomajskih praznika uglavnom povećava broj domaćih i turista iz regiona, odnosno Hrvatske i Srbije.

- Međutim, ovo je također period kada počinje lagani uvod u ljetnu turističku sezonu i uglavnom ga obilježava povećan turistički promet. Na osnovu brojnih upita koje dobija i Turistička zajednica, očekujemo nastavak ovog pozitivnog trenda – ističu oni.


Mnoge znamenitosti Sarajeva. A. OVČINA

Mjesta za posjetu

Kako navode, istraživanja zadovoljstva turista su im pokazala da je jedan od glavnih motiva dolaska u Sarajevo bogato kulturno-historijsko naslijeđe. 

- Sarajevo je grad sa dugom i burnom historijom i sve te historijske etape su ostavile svoj trag, a tri svjetski poznata događaja su ga trajno obilježila: atentat na austrougarskog prijestolonasljednika 1914. godine, 14. Zimske olimpijske igre 1984. godine i opsada Sarajeva 1992-95. godine i za njih se turisti najviše i interesuju. Međutim, Sarajevo je i grad prepoznat kao mjesto suptilnog susreta Istoka i Zapada i grad u kome se na malom prostoru, udaljene jedna od druge tek da sebi međusobno ne zaklanjaju vidik, mogu naći džamija, pravoslavna i katolička crkva i sinagoga. 

Naravno, prelijepa okolina Sarajeva, lako dostupna a netaknuta priroda, nudi mogućnost aktivnog odmora na otvorenom, u skladu sa savremenim trendovima u turizmu. Upravo turistička ponuda okoline Sarajeva otvara mogućnost produžetka boravka turista u našem gradu - kazali su iz Turističke zajednice KS za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.