ODGOVORIO OPĆINI

Abel Baltić o ukidanju dežure u Domu zdravlja Hadžići za "Avaz": Radno vrijeme ne određujem ja već ministarstvo

Pratit ćemo situaciju ako bude potrebe, naravno da ćemo reagovati u smanjenju ili povećanju dežura, kazao je Baltić

Abel Baltić. FACEBOOK

Piše: A. Ovčina

6.6.2022

Općina Hadžići oglasila se soapćenjem tvrdeći da je direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Abel Baltić nedavno potpisao novi Pravilnik o radnom vremenu koji će se primjenjivati od ponedjeljka, 6. juna u kojem je navedeno da se ukida dosadašnja dežura nedjeljom u Domu zdravlja Hadžići.

Iz Općine tvrde da građani Hadžića, Pazarića i Tarčina po ljekarsku pomoć ponovo moraju na Ilidžu.

Kako je za portal „Avaza“ kazao Abel Baltić Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo određuje propise.


Dom zdravlja Hadžići. A. OVČINA

Objavljene neistine

- Ustanove i nadležno ministartsvo primjenjuju pravilnik za sve javne ustanove u Kantonu Sarajevo, tako da je ovo samo poštovanje onoga što je ministarstvo potpisalo – rekao je Baltić.

Na pitanje o mogućim najavljenim protestima koje je najavio načelnik Hamdo Ejubović rekao je da je van Sarajeva trenutno te da nije baš u toku dešavanja.

- Nadležnost na donošenje pravilnika o radnom vremenu za sve javne zdravstvene ustanove je na ministarstvu zdravstva KS, koje je donijelo taj pravilnik i mi ga samo poštujemo – tvrdi Baltić.

Dodao je da ničije pravo neće biti ugroženo i da neće dozvoliti da bilo ko trpi zbog toga te su zato preduzeli taj postupak o dežurama.

- Pratit ćemo situaciju ako bude potrebe, naravno da ćemo reagovati u smanjenju ili povećanju dežura. Mislim da je pogrešan način na koji se to dešava. Valjda su trebali naučiti ko donosi pravilnik i treba se znati odnosno pripremiti. Koliko vidim i Općina Hadžići je na svojoj stranici objavila neistine – rekao je on.

Naglasio je da su ovo neistine da je on donio pravilnik, a istina je da je donešen novi pravilnik o radnom vremenu koji se izrađuje već šest mjeseci, koji je prošao razne procedure i usaglašavanja.


Novi pravilnik. OPĆINA HADŽIĆI

Nadležne bolnice

- Ja sam taj koji je kao direktor javne ustanove kome je nadležno ministarstvo i koji moram poštovati taj pravilnik. O tome se samo radi. Sve ustanove podliježu po novom pravilniku o radnom vremenu – kazao je Baltić.

Dodao je da nijedan direktor javne ustanove donosi radno vrijeme, već je to nadležno od kantonalnog ministra koji donio taj pravilnik, jer smo mi na početku godine tražili mišljenje svih šefova jedinica, pa napravili prijelazni period od mjesec dana, pa su razgovarali sa hitnom.

- Po tom pravilniku nije sprovedeno da ne radi dom zdravlja, već da budu nadležne bolnice, KCUS i Hitna pomoć, kao što je to u Evropi. Ovo smo napravili da vidimo prijelazni period jer je jako mali broj pacijenata koji dolaze nedjeljom. Naravno da ćemo pratiti situaciju i ako bude potrebe povećati dežure – zaključio je Abel Baltić za portal „Avaza“.


Hamdo Ejubović u sredini. OPĆINA HADŽIĆI

Sramna odluka

- Direktora Baltića ne zanima da li oni imaju mogućnosti za to, imaju li prevoz imaju li novaca. Organizaciona jedinica Hadžići pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 24.676 stanovnika i pokriva područje od 273 kilometara kvadratnih.

Pravilnik kojeg je dr. Baltić potpisao predviđa rad nedjeljama u samo tri organizacione jedinice i to u Centru, Novom Gradu i Ilidži. Na Ilidži će dežure obavljati timovi iz Hadžića i Trnova.

Općinski načelnik Hamdo Ejubović, predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići Almin Bašić i predsjednik Zdravstvenog savjeta općine Hadžići dr. Tarik Dželilović tim povodom danas su održali hitan sastanak.

Ministru zdravstva KS Harisu Vraniću i generalnom direktoru JU DZKS dr. Abelu Baltiću hitno će biti upućen zahtjev da isprave ovu diskriminatornu odluku te da u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH omoguće građanima Hadžića osnovno ljudsko pravo, pravo na liječenje.

- Ukoliko se do naredne nedjelje ne povuče ova sramna odluka, bit ćemo primorani da organizujemo i provedemo masovne proteste. Građani općine Hadžići nisu građani drugog reda - kazao je nakon održanog sastanka načelnik Hamdo Ejubović, poručili su iz Općine Hadžići danas. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.