SAOPĆENJE

Upravna zgrada DPO-a zvanično uknjižena kao vlasništvo Grada Sarajeva

Ovim su stvoreni uslovi za konačan smještaj cjelokupne administracije Grada Sarajeva na jednoj lokaciji u vlastitoj zgradi

Proces započet inicijativom. GRAD SARAJEVO

A. O.

22.9.2022

Uknjižbom prava vlasništva Grada Sarajeva nad zgradom DPO-a završen je proces započet inicijativom koju su predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović i njegovi zamjenici Mirela Džehverović i Dragan Stevanović podnijeli na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u aktuelnom mandatu, održanoj još u maju 2021. godine.

Gradsko vijeće se oslonilo na isključivu zakonsku i statutarnu nadležnost da upravlja i rapolaže imovinom Grada Sarajeva te time i da o njoj brine s pažnjom dobrog domaćina, u najboljem interesu Grada i odlučilo se za definiciju imovine i smještaj cjelokupne administracije Grada Sarajeva u vlastitu zgradu.


Zemljišnoknjižni izvadak. GRAD SARAJEVO

U procesu do formalizacije vlasništva, puni doprinos su dali Pravobranilaštvo Grada Sarajeva i gradonačelnica Grada Sarajeva, ali i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao i Vlada i Skupština Kantona Sarajevo, bez čije podrške i odluka se proces ne bi mogao završiti.

Ovim su stvoreni uslovi za konačan smještaj cjelokupne administracije Grada Sarajeva na jednoj lokaciji u vlastitoj zgradi, ali i za uređivanje odnosa sa organima Federacije BiH koji također koriste dio zgrade i koju su godinama koristili zajedno sa organima Grada Sarajeva.

Potrebno je podsjetiti da je povod ovoj inicijativi i svim aktivnostima koje su uslijedile, bilo to što je najveći dio administaracije Grada Sarajeva, po isteku mandata Gradskog vijeća i gradonačelnika iz ranijeg saziva, u najkraćem mogućem roku, izmješten u drugu neuslovnu zgradu, a da je tako oslobođen prostor u zgradi DPO-a, pod sumnjivim okolnostima, ustupljen organima Federacije BiH, što je definitivno bilo suprotno interesima Grada Sarajeva.


Džehverović, Ademović i Stevandić. GRAD SARAJEVO

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća, ponovno na incijativu predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića, Gradsko vijeće je usvojilo i zaključak da se pristupi cjelovitoj rekonstrukciji ove zgrade koja bi sada trebala nositi naziv – „Upravna zgrada organa Grada Sarajeva“.

Dakle, Gradsko vijeće zajedno s drugim organima Grada Sarajeva je uspjelo za nešto više od godinu dana priskrbiti, odnosno vratiti Gradu Sarajevu i njegovim građanima, imovinu – reprezentativnu nekretninu na centralnoj gradskoj lokaciji od 2.113 metara kvadratnih, u vrijednosti od nekoliko desetina miliona konvertibilnih maraka.

Čim Grad Sarajevo i faktički preuzme upravljanje zgradom, nadležna služba će naložiti i postavljanje državnih zastava onako kako to nalaže Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine. Zakonit i domaćinski odnos prema imovini Grada i zastavi Bosne i Hercegovine je temeljno opredjeljenje rukovodstva Gradskog vijeća Grada Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.