SARAJEVO

Obilježena 30. godišnjica formiranja 102. motorizovane brigade 1. korpusa Armije RBiH

Mi, branitelji, smo glas koji mora da dopire daleko, na naše naraštaje, rekao je Osmanović

Sa obilježavanja. Vlada KS

A. O.

21.2.2023

Svečanom akademijom u prostorijama „Dječije kuće“ na Grbavici sinoć je obilježena 30. godišnjica formiranja 102. motorizovane brigade 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Veliki broj nekadašnjih pripadnika brigade, članova porodica šehida, ovom prilikom, još jednom su se prisjetili ratnog puta ove brigade, ali i odali počast onima koji su na tom putu slobode položili svoje živote.

Odata počast

Među onima koji su sinoć odali počast i prisjetili se borbenih dejstava bio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, kojem je ovim povodom dodijeljena i zahvalnica za nesebičan doprinos u njegovanju kulture sjećanja, ali i zbog pomoći u realizaciji projekata Udruženja „Borci - veterani 102. motorizovane brigade“.

Obraćajući se prisutnima, ministar Osmanović je istakao kako je potrebno mnogo više govoriti o odbrani naše domovine, ali i naglasio kako je ova jedinica jedna od najhrabrijih koje borbeno djelovala u Sarajevu.

- Prvenstveno bih želio da se zahvalim predstavnicima Udruženja „Borci - veterani 102. motorizovane brigade“ na ukazanoj časti da večeras preuzmem zahvalnicu, ali i da vam čestitam na svemu što radite na promicanju kulture sjećanja. Mi, branitelji, smo glas koji mora da dopire daleko, na naše naraštaje, kako ne bi proživjeli našu sudbinu. Kao pripadnik specijalnog odreda policije "Bosna", imao sam priliku da rame uz rame s borcima 102. motorizovane brigade branim naše Sarajevo, na liniji odbrane koja je bila izuzetno teška za braniti. Od samog formiranja, linija odbrane bila je na području Ilidže od kasarne Nedžarići preko Stupskog brda, Stupa, Azića. Zahvaljujući hrabrosti boraca, ova brigada tokom agresije nije izgubila nijedan pedalj područja koje je branila, što dovoljno svjedoči o tome koliko je bila ogromna požrtvovanost ovih ljudi - poručio je ministar Osmanović.

Specifičnost 102. motorizovane brigade je ta što je bila podjednako popunjena ljudstvom iz četiri općine. U njenim redovima bili su pripadnici iz općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, te Ilidža.

Najveća ratna priznanja

Od ljeta 1993. jedinice brigada je učestvovala u borbenim dejstvima izvan Sarajeva. Od 1994. jedan bataljon brigade je u kontinuitetu djelovao u zoni odgovornosti Operativne grupe 3 - Vareš, odnosno 16. divizije.

Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima posthumno je odlikovan načelnik štaba brigade Meho Porobić. Njenih 18 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“, dok je 908 pripadnika položilo svoje živote braneći našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.