TRAVNIK

Mješovita srednja škola bit će iseljena iz zgrade Gimnazije

Zgrada Gimnazije u Travniku: KŠC traži iseljenje druge škole

M. A.

3.6.2018

Nakon pravosnažne presude Kantonalnog suda u Novom Travniku stiglo je i izvršenje u slučaju zgrade travničke Gimnazije gdje Vrbosanska nadbiskupija, odnosno KŠC „Petar Barbarić“, traži da Mješovita srednja škola (MSŠ) Travnik napusti drugu polovinu zgrade koju koristi. Ovo je na posljednjoj sjednici Vlade SBK potvrdila ministrica obrazovanja Katica Čerkez (HDZ BiH).

Traže rješenje

- Neće biti iseljavanja iz škola, presuda je data na reviziju. Učenici će normalno upisati školu, a mi tražimo rješenje. Riječ je o 900 učenika koji idu u neuvjetnu školu. Predlažem Vladi da sjednemo sa drugom stranom i sklopimo sporazum da djeca normalno idu u školu, a da se naredne godine založimo da se ide u izgradnju škole – predložila je ministrica Čerkez.

Kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) istakao je kako je cijeli slučaj posljedica nepoštivanja presude Ustavnog suda od Vlade Federacije BiH.

- Federalna vlada je odgovorna za neizvršenje. U Travniku ne postoji prostor u koji možemo smjestiti 900 učenika. Postupak je na sudovima vođen tendenciozno i prava adresa je Vlada Federacije BiH. KŠC treba znati ko ga finansira i treba znati da nije apsolutni vlasnik nego korisnik zgrade jer nema Zakona o restituciji – rekao je premijer Lendo.

Inicijalna sredstva

Svi rokovi za povrat zgrade utvrđeni odlukom Doma za ljudska prava, a kasnije i presudom Ustavnog suda su probijeni. Zgrada srednjoškolskog centra u Travniku, iako započeta, nikad nije završena. Vlada Federacije BiH, kao tužena strana, dala je samo inicijalna sredstva od pet miliona KM

Naknada za korištenje prostora

U tužbi koju je Vrhbosanska nadbiskupija, odnosno KŠC „Petar Barbarić“, podnijela prošle godine protiv Mješovite srednje škole Travnik tražena je i naknada za višegodišnje korištenje prostora u iznosu od 270.368 KM. Međutim, apsurd je da su i jedna i druga škola finansirane iz budžeta Srednjobosanskog kantona. Kantonalni premijer Tahir Lendo kazao je, ukoliko se ovaj iznos bude morao platiti, onda će to biti od sredstava predviđenih za finansiranje KŠC-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.