FOJNICA

Prokoško jezero mamac za turiste: Najviše gostiju iz arapskih zemalja

Spomenikom prirode proglašeno 2005. godine

Jezero je od Fojnice udaljeno 23 kilometra. H. Čukle

Piše: H. Ču. / Avaz.ba

1.11.2019

Prokoško jezero na planini Vranici bilo je i ove godine magnet za turiste. Udaljeno je od Fojnice 23 kilometra, a smješteno je na nadmorskoj visini od 1.636 metara. Spomenikom prirode proglašeno je 2005. godine. Oko jezera je nanizano više od 300 katuna, u kojima tokom sezone borave njihovi vlasnici, neki i sa stokom, sve do prvih mrazeva i snjegova.

Ulaz u ovaj spomenik prirode već se nekoliko godina naplaćuje na naplatnoj rampi. Cijena je 2 KM po osobi, a oni koji žele doći automobilom do jezera, trebaju izdvojiti 10 maraka.

U katunima na Prokoškom jezeru i nakon završetka ovogodišnje sezone ima još domaćina, a oni su uglavnom iz sela Mjesne zajednice Prokos.

Naplatna rampa na ulazu. H. Čukle

Kako nam je kazao Mesud Softić, šef Rendžerske službe Spomenika prirode „Prokoško jezero“, ovogodišnja sezona počela je početkom maja, a završena je prije 15 dana.

-  Prokoško jezero je ove godine posjetilo više od 20.000 gostiju iz cijelog svijeta. Najviše je bilo gostiju iz arapskih zemalja, ali i iz Poljske, Češke, Njemačke, Kine - kaže Softić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.