IDEJE

Proširenje Doma penzionera na područje centra Mihatovići

Osigurat će se autobusi ili kombiji koji će korisnike tog centra moći prevoziti na manifestacije koje se održavaju u gradu i na preglede kod ljekara

Prigradsko naselje Mihatovići. E. Skokić

Piše: E. SKOKIĆ

3.7.2019

Gradska uprava Tuzle kao jedan od strateških planova u narednom periodu izdvaja ideju o proširenju Doma penzionera na prostor Kolektivnog centra u prigradskom naselju Mihatovići.  

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističe kako su kapaciteti Doma penzionera prebukirani i da je menadžment primoran da neke od potencijalnih korisnika svojih usluga vraća kućama.

 Novi prostor

- Grade se tzv. socijalni stanovi i kolektivni centri za raseljene i izbjegle osobe uskoro će biti zatvoreni. U Gradskoj upravi rodila se ideja o proširenju Doma penzionera, odnosno da prostor i kapacitete u Mihatovićima prilagodimo savremenom smještaju starih i nemoćnih osoba – ističe Imamović.

Infrastruktura u Mihatovićima postoji. Kuće koje su izgrađene, zahtijevaju temeljitu adaptaciju, a novac će se osigurati u gradskom budžetu.

- Neće to biti izolirani otok daleko od grada. Osigurat će se autobusi ili kombiji koji će korisnike tog centra moći prevoziti na manifestacije koje se održavaju u gradu, na preglede kod ljekara ili na druge lokalitete – ističe Imamović.


quote
<p>&nbsp;Trenutno <span style="background-color: initial;">je u Mihatovićima smješteno stotinjak osoba sa statusom raseljenih osoba i osamdesetak onih u stanju socijalne potrebe.&nbsp;</span></p>

Nadležnim službama u Gradskoj upravi izdati su zadaci kako bi se pripremio kvalitetan projekt i kako bi se počelo s njegovom realizacijom. Projekt će se, vjerovatno, realizirati prema fazama, ali još nije poznato kad će Kolektivni centar u Mihatovićima biti zatvoren.

Socijalni slučajevi

U njemu, bar za sada, borave i teški socijalni slučajevi sa područja Tuzle te će se morati iznaći rješenje i za njihov smještaj na novom lokalitetu ili u dijelu postojećeg centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.