SREBRENIK

I fakultetski obrazovani nemaju radnu knjižicu

Posljednjeg dana juna ove godine na evidenciji Biroa za zapošljavanje bilo je 476 osoba manje u odnosu isti mjesec 2018.

U strukturi nezaposlenih i dalje dominiraju KV radnici. Ilustracija

Piše: O. MUJKIĆ

13.7.2019

Nakon višemjesečnog kontinuiranog smanjenja broja nezaposlenih na evidenciji Biroa za zapošljavanje Srebrenik, tokom prošlog mjeseca zaustavljen je pozitivan trend u oblasti zapošljavanja na području ovog grada.  

Glavni razlog

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje Srebrenik posljednjeg dana juna bilo je 7.126 nezaposlenih osoba, što je za 73 više u odnosu na maj.

- Za razliku od nekoliko prethodnih mjeseci, kada je broj nezaposlenih kontinuirano smanjivan, ovog puta zabilježen je blagi porast ukupnog broja nezaposlenih. Glavni razlog je prijavljivanje na evidenciju naše ustanove većeg broja mladih osoba koje su u junu završile srednjoškolsko obrazovanje - ističe Sanela Rešidović, stručni saradnik u Birou za zapošljavanje Srebrenik.

Tokom prošlog mjeseca iz evidencije nezaposlenih brisano je 217 osoba, od čega 121 po osnovu zapošljavanja, dok se u istom periodu na evidenciju ove ustanove prijavilo njih 290. U strukturi nezaposlenih i dalje dominiraju KV radnici, kojih je trenutno evidentirano 2.563, a potom slijedi 2.275 bez kvalifikacije i 1.735 sa srednjom stručnom spremom. Na evidenciji se nalazi i 151 polukvalificirani radnik, 14 VKV radnika, 10 s višom i 378 s visokom stručnom spremom.

No, i pored blagog sezonskog povećanja broja nezaposlenih u toku juna, ukupan trend u ovoj oblasti je i dalje pozitivan. Naime, posljednjeg dana juna ove godine na evidenciji Biroa za zapošljavanje bilo je 476 osoba manje u odnosu isti mjesec 2018.

Veća potražnja

Uz odlazak mladih u inozemstvo, značajnom smanjenju ukupnog broja nezaposlenih doprinijeli su i povećana potražnja za radnom snagom u lokalnim firmama i aktivne mjere zapošljavanja koje provodi Biro za zapošljavanje organiziranjem informativnih sastanaka s mladima o mogućnostima zapošljavanja i uključivanja u Klub za traženje posla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.