VIJESTI

Poplave u Rumuniji i Bugarskoj, tri osobe poginule

Veliko nevrijeme

Fena

30.7.2014

Tri osobe su poginule, a više stotina prinuđeno na evakuaciju zbog poplava u kojima je potopljeno više sela u Bugarskoj i Rumuniji.

U Bugarskoj su orkanske padavine pogodile region grada Gabrova u centralnom dijelu zemlje i izazvale poplave. Jedna 61-godišnja žena je stradala, a jedna osoba nestala, prenosi agencija AP.

U Rumuniji su u poplavama, na više lokacija u zemlji stradale dvije osobe, od kojih je jedan 72-godišnji muškarac, saopćio je ministar unutrašnjih poslova Gabriel Oprea.

Rumunske željeznice su saopćile da je zbog poplava jedan voz iskočio iz šina. Još nema podataka o eventualnim žrtvama i povrijeđenima u toj nesreći.

Bez struje je u Bugarskoj ostalo 17 sela i dijelovi Gabrova, a poremećeno je i snabdijevanje vodom. Došlo je i do klizišta, a uništeni su i neki mostovi i putevi, dok su drugi blokirani, prenosi agencija Tanjug.  

Na jugozapadu Rumunije, u okolini grada Novači, iz tri sela je evakuirano 500 osoba, dok je 75 kuća odsiječeno od svijeta nakon što je rijeka Đilort dostigla nivo od tri metra i probila nasipe. U ugrožena područja su poslana tri helikoptera, a u pomoć stanovništvu angažovana je i vojska. Ugroženo područje je obišao premijer Viktor Ponta.

Rumunija je ove godine imala najkišovitije ljeto u više godina, dok su preobilne kiše izazvale nekoliko bujica u istočnoj Bugarskoj. U jednoj od tih bujica, u junu je u Varni poginulo 13 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.