DIJASPORA

Školski paketi za više od 1.200 mališana širom BiH

BEČ Koncert benda „Dubioza kolektiv“ imao humani karakter

Redakcija

8.10.2014

Davno rasprodati bečki koncert benda „Dubioza kolektiv“ u organizaciji Udruženja za podršku socijalno ugroženoj djeci u Bosni i Hercegovini FUTUREBAG – Torba za budućnost“ donio je veliku radost na lica 480 sretnih posjetilaca, koji su sebi na vrijeme osigurali ulaznice, saopćeno je iz ovoga udruženja. 

Energetski spektakl u austrijskoj prijestonici oduševio je istom mjerom ljude porijeklom s Balkana kao i Austrijance i posjetioce drugih nacija naseljenih u ovom gradu.

Dječija sreća

Radost i zadovoljstvo dodatno je podigla činjenica da će sav doprinos ostvaren na koncertu koristiti direktno i transparentno za nabavku ergonomskih školskih torbi i pribora, te će se sredstvima ostvarenim na ovom koncertu osigurati školskih paketi za više od 1.200 mališana širom BiH.

Članovi benda, osim dobro znanih hitova, na koncertu su izveli i tri sasvim nove pjesme s nadolazećeg albuma „Happy Machine“. Svirka u Beču za „Dubiozu“ je početak turneje po zapadnoj Evropi, koja će ih u sljedeće četiri sedmice odvesti na čak 23 koncerta u sedam zemalja.

dubioza-bec-2

Publika uživala u starim i novim numerama

- Posebno nam je drago što je ovaj koncert bio humanitarnog karaktera i što će FUTUREBAG novcem prikupljenim od ulaznica usrećiti tako veliki broj djece u BiH. Smatramo da je ovo jedan od projekata koji je, nažalost, žarko potreban djeci naše domovine i sretni smo što smo našim nastupom mogli doprinijeti njegovom uspjehu - riječi su Vedrana Mujagića, jednog od osnivača „Dubioze kolektiva“.

Uzor mladima

Kroz podršku sponzora koji su snosili sve troškove koncerta FUTUREBAG je bio u stanju da koristi sav doprinos za humanitarne svrhe. Predsjednik Udruženja Kemal Smajić poručio je da su izuzetno zahvalni i sponzorima koji su ih podržali u radu.

- Organiziranje koncerta „Dubioze kolektiva“ je već duže vrijeme bio cilj našeg udruženja, jer njihovi tekstovi ukazuju upravo na one probleme kroz koje je rad našeg udruženja uopće potreban. Uvjeren sam da bi upornost, trud i profesionalnost benda trebali služiti kao uzor mladima u BiH, ali i šire. Njihov uspjeh je dokaz da se čestit rad apsolutno isplati i da čak i u korumpiranom političkom sistemu, kakav vlada u BiH, postoji alternativa – kazao je Smajić.

dubioza-bec-3
Bend otpočeo turneju po Evropi

Nastavak humane misije

FUTUREBAG će već u novembru nastaviti organiziranje humanitarnih manifestacija. Tako će 8. novembra 2014. prirediti humanitarni turnir u malom nogometu, a samo sedam dana poslije toga, 15. novembra 2014., nastavljaju svoj projekt „Wiener Sevdah“ (Bečki sevdah) s organizacijom humanitarnog nastupa benda „Divanhana“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.