DIJASPORA

Švicarska: Noć pjesme i folklora privukla posjetioce svih generacija

U Amirsvilu nedaleko od Sent Galena

B. ŠIŠIĆ

27.10.2014

U švicarskom Amirsvilu nedaleko od Sent Galena, u organizaciji „Zvijezda Balkana“ - muzičkog udruženja kojeg su prije tri godine osnovali Aldin Musić iz Prijedora i Almir Velagić iz Bugojna, održana je noć pjesme i folklora. Bila je to večer susreta i druženja svih generacija i uzrasta, koji su pjesmom i igrom prošli kroz BiH, Sandžak, Makedoniju, Crne Goru….

- Kada smo osnivali udruženje, želja nam je bila da barem dva-tri puta godišnje organiziramo druženja na kojem će se okupljati ljudi sa područja BiH, ali i svi oni koji vole pjesmu, igru i druženje. Daleko smo od domovine, pa da barem imamo nešto što će nas na nekoliko sati spojiti, a barem tu noć zaboravimo na svakodnevicu u dijaspori - rekao nam je Velagić.

U muzičkom dijelu programa nastupali su Šerif Konjević, mlada pjevačica iz Zenice Dženana Đidić i Neno, pjevač iz Švicarske, inače Bišćanin.

- Zaista je lijepo vidjeti svu ovu mladost, koja tako lijepo širi tradiciju u BiH i dijaspori - izjavio je Konjević.

Folklorna sekcija KUD „Merak“ iz  Sent Galena predstavila se narodnim igrama i pjesmama iz BiH, a sve koreografije s njima je uvježbavao Jasmin Hozanović. Folkloraši su nastupali pod budnim okom predsjednika društva Senada Ljubijankića.

- KUD „Merak“ postoji tek tri godine i zaista smo sretni da smo mnogo postigli za to kratko vrijeme. Naša folklorna sekcija postala je veoma popularna i tražena, ne samo u Švicarskoj već i u susjednoj Njemačkoj - kratko nam je rekao Ljubijankić.

Obzirom da se Amirsvil nalazi u blizini njemačke granice, bilo je i dosta posjetilaca i iz Njemačke. Druženje je potrajalo do tri sata ujutro, a mnogobrojni posjetioci, njih nešto više od 600 rastali su se sa željom da se opet sastanu na istom mjestu u što skorije vrijeme. I ova noć imala je humanitarni karakter, jer se prikupljao novac za pomoć stradalima od poplava u BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.