DIJASPORA

I dalje neumorno skupljaju pomoć za BiH

DANSKA Humanitarna organizacija "Pomoć djeci Sarajeva" iz Kopenhagena

Autor:H. KLIPO

10.11.2014

Osnivači humanitarne organizacije "Pomoć djeci Sarajeva" su Sarajka Melanka Sarić i njen suprug Laif Jensen iz Kopenhagena. Neumorno su godinama prikupljali i distribuirali humanitarnu pomoć za Bosnu i Hercegovinu, kako tokom agresije tako i sada.

Vreća brašna

- Počelo je tako što smo početkom agresije na BiH iz budžeta Danske, a preko vlade i parlamenta, uspjeli da isposlujemo 30.000 eura, za kupovinu brašna, ulja, šećera , tjestenine... Ta su sredstva bila dovoljna za 1.556 paketa koji su podijeljeni najsiromašnijim porodicama Konjica, Jablanice, Goražda, Batova, Međurječja, Kapovog Hana, Milijena, Borjana kod Čajniča, fočanske Jabuke, Međeđe, Višegrada, Jajca i Ljubuškog... Mnogim porodicama u ovim krajevima vreća brašna značila je mnogo više nego što se to sada može i zamisliti. A kada smo vidjeli koliko je samo gladnih ljudi, šta nam je drugo preostalo nego da s još većim elanom nastavimo raditi. Ubrzo je naša organizacija stasala u veliko udruženje sa oko 700 članova i Danaca i Bosanaca i Hercegovaca, koji su plaćali članarinu po 100 danskih kruna - priča Melanka.

Na broj članova dobivali su i finansijsku pomoć iz budžeta Danske, što je bilo dostatno za veliki broj korisnika. Nažalost, vremenom taj broj se smanjivao, elan za pomoć drugima je jenjavala, tako da je sada ostalo samo 70-ak, što je neoprostivo malo, dodaje naša sagovornica.

Faruk Pašić, humanista i biznismen, dok je još u Bosni bjesnio rat, odlučuje se posvetiti vrlo opasnom i rizičnom poslu. U vlastitoj režiji organizira prijevoz pošiljki od izbjeglih i prognanih iz Skandinavije rodbini, prijateljima i poznanicima u sve krajeve BiH.

Među mnogim pojedincima i organizacijama kojima je Faruk besplatno činio usluge bila je i humanitarna organizacija "Pomoć djeci Sarajeva".

Bez naknade

Svu robu koju je tokom godina ova organizacija prikupljala bez ikakve naknade Faruk Pašić je svojim kamionima prevozio, a potom zajedno s Melankom i njenim suprugom Laifom razvozio po svim krajevima BiH i najugroženijima dijelio.

Zato Melanka u svakoj svojoj priči spominje i Faruka Pašića, bez kojeg bi se, kako kaže, ova organizacija davno ugasila.

Brojna priznanja

Sarajka Melanka Sarić, neumorni pregalac, humanista i dobročinitelj, poznata je ne samo u Danskoj i Skandinaviji već i u svim krajevima njene rodne i drage Bosne i Hercegovine.

Za pregalački rad dobitnik je i brojnih priznanja i nagrada. A najdraža joj je, kaže, ona kada na licima ljudi vidi tračak nade u bolju i svjetliju budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.