DIJASPORA

Dani bosanskog ponosa

Obilježavanje obljetnice Armije BiH u Americi

E. Avdović

24.4.2016

April je u SAD tradicionalno mjesec podsjećanja na početak agresije, 1992. godine na tada Republiku Bosnu i Hercegovinu – i mjesec u kojem se, uz brojne manifestacije i proslave obilježava stvaranje Armije BiH.

U New Yorku se tako, već 18 godina zaredom, na centralnoj proslavi Dana Armije BiH u Americi, uz prigodni i bogat kulturno-umjetnički program – obilježava taj važni datum iz skorije historije BiH.

Najzaslužniji za to je Džemail Hot, inače jedan od osnivača Patriotske lige BiH, koji već dugo živi i radi u Americi, a svih ovih godina je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Armije BiH u New Yorku.

agic-i-bajramovic-u-cikagu-23-aprila-2016

Senad Agić i Velid Bajramović, Čikago. 2016

Dani ponosa

U pisanoj informaciji za "Avaz", Hot je rekao kako je i ove godine u dvorani "Chain Federation", u Astoriji, u srcu bošnjačke zajednice, koju neki još nazivaju "Mala Bosna" (Little Bosnia) - svečanost u povodu 24 godine od osnivanja i razvoja Armije Republike Bosne i Hercegovine - bila prepoznatljivog karaktera, "ali i jedna od dosad najbolje organiziranih".

- Kad se govori o danima i godinama otpora agresiji na BiH – onda se govori o "danima našeg ponosa” - naglasio je Hot.

- U periodu od 1992-1995. godine Armija Republike BiH - branila i odbranila međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, suživot svih njenih gradjana i naroda, ali i biološki opstanak bošnjačkog naroda - kazao je Hot.

Dodao je, da je "uništenje Bošnjačkog naroda bio cilj agresora”.

Centralna manifestacija

Prema njegovim riječima - obilježavanje Dana Armije BiH u New Yorku je - "centralna manifestacija na nivou sjeverne Amerike i mnogi je smatraju jedinstvenom ove ove vrste u svijetu".

Svih ovih godina na svečanosti u New Yorku prisutan je i neki važni gost iz BiH, a ovog aprila to je bio brigadni general Velid Bajramović, jedan od oko 400 živih nosilaca najvišeg priznanja "Zlatnog ljiiljana", ali i autor brojnih knjiga.

U obilježavanju Dana Armije BiH u New Yorku – i ove godine uzeli su učešće predstavnici bh.džemata i bošnjačkih institucija iz brojnih gradova Amerike, uključujući goste iz Čikaga, Bostona, Jackson Willea, sa Floride i, iz američkih saveznih država New Hampshire, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut i iz San Diega u Kaliforniji.

Hot je rekao da su u "istom stroju, kao nekad u odbrani, rame uz rame (u New Yorku) bili preživjeli borci Armije i MUP-a RBiH”.

- I porodice šehida još jednom su pokazale - da su iz svoju Armiju - tražeći da se ne zaboravi golgota i egzodus bošnjačkog naroda čiji su sinovi, braća i očevi dali svoje živote za BiH - rekao je Hot.

dzemo-hot-2016

Džemail Hot, New York, 2016.

Promocija knjiga

Uz pomenutu manifestaciju u New Yorku, Velid Bajramović je bio gost i u Čikagu. U tamošnjem kulturnom centru koji okuplja Bošnjake, domaćin mu je bio bivši glavni imam bh. Islamske zajednice u SAD, Senad ef. Agić, sada imam Američkog islamskog centra (AIC) u tom gradu.

U Čikagu je Bajramović predstavio svoj autorski rad - promovirajući čak pet svojih knjiga.

Prilikom promocije, autor je, u džematu AIC, njenom imamu - dodijelio plakete Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja, a u okviru projekta "Kultura pamćenja". Agiću je dodjeljeno priznanje, kako je rečeno u AIC-u u Čikagu, za "ukupni doprinos i svesrdnu podršku da se ne zaboravi genocid nad Bošnjacima BiH 1992-1995, te da se takav zločin nikad više ne ponovi".

Slično priznaje i plaketu za prepoznavanje istih zasluga u odbrani države BiHJ, umirovljeni brigadir Bajramović je u New Yorku, prethodno dodjelio Džemailu Hotu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.