REGION

Ministru Ostojiću zbog sepse zatajili bubrezi i jetra

Potpredsjednik Vlade Hrvatske na intenzivnoj njezi

Redakcija

21.7.2014

 


Vlada Hrvatske je saopćila da je zdravstveno stanje potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića, nakon subotnje operacije, vrlo ozbiljno ali stabilno, a pojedini mediji navode kako je, zbog komplikacija upalnog procesa tj. zbog apscesa na vratu, došlo do zatajenja bubrega i jetre te mu je otežana funkcija pluća.

Opersan je u subotu pošto mu je utvrđen upalni proces u području vrata te je napravljena drenaža, a zbog razvoja septičnog stanja sa znakovima cirkulatornog šoka, primijenjene su mjere intenzivnog liječenja.

Ostojić se nalazi na intenzivnom liječenju u Zavodu za intenzivnu medicinu Klinike za unutrašnje bolesti.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić u bolnicu je primljen u petak kada je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" zbog visoke temperature i sumnje na upalni proces, a u subotu je premješten u KBC Zagreb gdje podrvrgnut operaciji i internistički zbrinut.

Ostojić je već jednom bio podvrgnut hitnoj operaciji kada mu je potkraj marta 2012. odstranjen apsces u području glutealne regije.

Početkom jula podvrgnuo se manjem operacijskom zahvatu deformacije nosa, no taj se zahvat, kako prenose mediji, ne povezuje s gnojnom upalom vrata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.