REGION

Vučić: Srbija ne može uvesti sankcije Rusiji

Premijer govorio za "B92"

Onasa

4.8.2014

 

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i da je "gotovo uvjeren" da to neće ugroziti njen evropski put i izrazio nadu da mnogi u Evropi imaju razumijevanja za takav stav.

"Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava, usklađuje svoje odluke najčešće sa odlukama EU, izašli smo s normalnim stavom o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući i Krim, jer bismo u suprotnom potpuno ugrozili i srušili našu poziciju po pitanju Kosova, ali Srbija ne samo zbog historijskih i tradicionalnih razloga, nego i zbog ekonomskih, ne može uvesti sankcije Rusiji", rekao je Vučić u nedjelju uveče televiziji B92.

On je naveo da vlada vodi politiku koja nije neutralna, nego politiku koja odgovara Srbiji i njenim građanima.

"Nije bilo ultimatuma, ali očigledno je da zvaničnici sa Zapada očekuju veće približavanje Srbije stavovima EU. Ako bi bilo ultimatuma, išli bi na sjednicu skupštine", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija ne sjedi na dvije stolice, nego je u vagonu koji ide u Evropu.

"Sa druge strane, razmišljamo kako da nam bude udobnije u tom vagonu", rekao je Vučić.
 
Upitao je šta će biti ako neko Srbiji poveća cijenu gasa na 500 dinara i šta će se dogoditi ako bude zabranjen izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, kao što je zabranjen Poljskoj za 40 voćarskih i povrtlarskih proizvoda.

"Da li da poslije toga zaključamo", upitao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.