REGION

Njemačka podigla optužnicu protiv Zdravka Mustača

Bivši obavještajac optužen za ubistvo Đurekovića

Fena

12.8.2014



Njemačko Glavno državno Tužilaštvo u Karlsruheu podiglo je pred Sudskim vijećem za zaštitu države pri Višem zemaljskom sudu u Muenchenu optužnicu protiv Zdravka Mustača zbog sumnje u počinjeno krivično djelo pomaganja u ubistvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića, saopšteno je u utorak.

U optužnici se navodi da je Mustač od 1982. do 1985. obnašao funkciju voditelja bivše jugoslavenske tajne službe SDS te mu se predbacuje da je kao nadležna osoba Josipu Perkoviću, protiv kojeg je također krajem maja ove godine podignuta optužnica, dao nalog za planiranje i pripremu ubistva Stjepana Đurekovića.

U tu svrhu, kako se nadalje navodi u optužnici, Perković je stupio u kontakt s Krunoslavom Pratesom, koji je 2008. pred Nadzemaljskim sudom u Muenchenu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog saučesništva u ubistvu Đurekovića, i uputio ga u planove o ubistvu.

Prates je tada dao kopiju ključa jedne garaže u Wolfratshausenu, koju je Đureković koristio kao štampač, zasad nepoznatim osobama koje su 28. maja 1982. dočekale i usmrtile Đurekovića.

Optužnicom protiv Mustača Glavno državno Tužilaštvo, nakon Pratesa i Perkovića, podiže treću optužnicu u slučaju Đureković.

Mustač je u ove godine izručen Njemačkoj nakon što je to isto početkom godine učinjeno i s Josipom Perkovićem.

Perkovićev njemački advokat Peter Wagner očekuje da će suđenja Perkoviću i Mustaču biti spojena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.