REGION

Hrvatski MVEP odbacuje pritužbe izbjeglih Srba

Bahato i nezakonito ponašanje

Fena

21.8.2014

 

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske odbacilo je u četvrtak pritužbe srbijanske Koalicije izbjegličkih udruga da se dužnosnici u hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Srbiji ponašaju "bahato i nezakonito" prema izbjeglim Srbima i iznijelo podatke po kojima se tim predstavništvima obratilo puno manje stranaka nego što tvrdi ta udruga.

Predsjednik koalicije Miodrag Linta poslao je u srijedu otvoreno pismo hrvatskoj ministrici Vesni Pusić u kojem kaže da je "u prethodnih 12 mjeseci preko 30.000 prognanih Srba bilo prinuđeno da trpi bahato i nezakonito ponašanje službenika u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici".

Na Zrinjevcu, međutim, tvrde da su se u cijeloj 2013. ambasada u Beogradu i konzulatu u Subotici obratile ukupno 18.194 stranke, a kada je riječ o predmetima reguliranja prebivališta primljeno je ukupno 2.249 zahtjeva (1.046 u Subotici i 1.203 u Beogradu).

Dakle, od svih konzularnih predmeta u 2013. samo se njih 12,3 posto odnosi na reguliranje prebivališta, kažu u MVEP-u.

Od početka 2014. do kraja jula, bilo je ukupno 1.304 zahtjeva, od čega u Subotici 354 a u Beogradu 950, pokazuju podaci hrvatskog ministarstva.

U pismu ministrici Pusić, koje su prenijeli beogradski mediji, Linta podsjeća da je 6. juna pisao i premijeru Zoranu Milanoviću i opisao mu primjere takva ponašanja.

U pismu tvrdi da "dužnosnici u konzulatima u Beogradu i Subotici i dalje kontinuirano provode pritisak na prognane Srbe da, ako imaju državljanstvo Srbije i srbijansku osobnu iskaznicu ili izbjegličku iskaznicu odjave prebivalište i ponište hrvatsku osobnu iskaznicu".

"Pri tome se prema prognanim Srbima ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dvije osobne iskaznice", piše Linta koji je član zastupničkog kluba Srpske napredne stranke u srbijanskom parlamentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.