REGION

Srbija traži hitan sastanak sa EUFOR-om i KFOR-om

Nakon ubistva pripadnika Žandarmerije

Fena

29.8.2014

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zatražio je hitan sastanak s predstavnicima evropske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) i mirovnih snaga (KFOR) zbog situacije u Kopnenoj zoni sigurnosti gdje je u razmjeni vatre sa šumokradicama s Kosova ubijen pripadnik žandarmerije MUP-a Srbije, te jedan šumokradica.

Stefanović je za beogradsku komercijalnu televiziju Pink izjavio da je se mora omogućiti "apsolutna sigurnost" za lokalno stanovništvo i pripadnike sigurnosnih snaga.

Jučerašnju upotrebu oružja i otvaranje vatre na pripadnike policije i žandarmerije koji su zatekli grupu kosovskih Albanaca u bespravnoj sječi šume na teritoriju Srbije Stefanović je nazvao "direktnim terorističkim napadom" i rekao da se u saradnji s policijom EULEX-a i pripadnicima KFOR-om traga za ostalim počiniteljima, od kojih je jedan ubijen, a jedan ranjen.

Stefanović je najavio i da će zatražiti sastanak s državnim tužilaštvom i pravosudnim institucijama s namjerom da se "razmotre mogućnosti pooštravanja kaznene politike za napade na policajce".

"Imali smo napade na policiju koji su prošli u sjeni... To su stvari za koje mora postojati oštra kazna", istaknuo je srbijanski ministar unutarnjih poslova.

Pripadnik žandarmerije MUP-a Srbije Stevan Sinđelić (30) u četvrtak ujutro kod Kuršumlije smrtno je ranjen u razmjeni vatre s više nepoznatih osoba.

Sinđelić je bio dio policijske ophodnje u Kopnenoj zoni sigurnosti koja je u šumi zatekla grupu Albanaca koji su sjekli šumu i tovarili je na traktore. U razmjeni vatre jedan Albanac je ubijen, a jedan ranjen.

Vojska Srbije saopćila je jučer da će s međunarodnim snagama na Kosovu (KFOR) pojačati zajedničke patrole u Kopnenoj zoni sigurnosti nakon ubistva pripadnika srbijanskog MUP-a. Pojačano prisustvo u telefonskom su razgovoru dogovorili načelnik Glavnog štaba VS Ljubiša Diković i komandant KFOR-a Salvatore Farrina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.