REGION

Susjedi sve bliži odluci: Srbija okreće leđa Rusiji?

Morat će da se opredijele

(N. K.)

3.9.2014

Odbijanje Beograda da uvede sankcije Rusiji i da se u punoj mjeri saglasi sa vanjskom politikom EU zasad zvanično nailazi na razumijevanje Zapada, koji je zadovoljan srpskom osudom agresije na teritoriju Ukrajine. Međutim, diplomatski izvori “Blica” tvrde da im uši para stalno javno zaklinjanje srpskih zvaničnika da sankcije Rusiji neće biti uvedene. Zbog toga sve glasnije hvale Srbiju za osudu poteza Rusije u Ukrajini. Ruska strana se slično ponaša.

- Počelo je nadmetanje Rusije, EU i SAD oko širenja uticaja u Srbiji. Jedni će nas vući lijevo, a drugi desno i ako kriza u Ukrajini nastavi da se zaoštrava, nećemo moći još dugo da izdržimo ovako. Ističe vrijeme da se izlaz iz najveće krize od Hladnog rata nađe pregovorima i dalji loš razvoj situacije značit će da Srbija mora jasnije da se opredijeli prema tom sukobu - rekao je jučer za “Blic” Dušan Lazić, bivši ambasador u Ukrajini.

Ovaj diplomata smatra da je jučerašnja poruka iz EU da se Rusija više ne može smatrati strateškim partnerom veoma upozoravajuća i da, uprkos najavama ruskog predsjednika Putina da će naći izlaz, mirno rješenje sve više djeluje kao “prazna priča” koja nije ostvariva.

- Srbija sada ima jasan stav i osuđuje aneksiju Krima, ali ubrzo to neće biti dovoljno. Većina zemalja u svijetu ne slaže se s potezima Rusije i mi o tome moramo da vodimo računa. Kad dođe stani-pani, svi kanali se mogu zatvoriti. Ništa ne isključujem, ali bit će pitanje kako preživjeti - analizira dalje ambasador Lazić.

Lazić ističe da ni Zapad ni Rusija u ovom trenutku nemaju interesa da se konfrontiraju sa stavovima Srbije, ali da je konflikt između njih već otišao predaleko. Na pitanje “Blica” šta je rješenje za Srbiju ako dođe do još većeg zaoštravanja, on kaže da je logičan izbor EU.

Ima i diplomata koje smatraju da još nismo blizu trenutka kada ćemo morati da se opredijelimo.

Ivan Vujačić, bivši ambasador u Vašingtonu, kaže za “Blic” da bi kriza u Ukrajini mogla da ide ka rješenju i da mi “koji nismo tu najbitniji” nećemo morati da mijenjamo neutralnu poziciju.

- Očigledno je nastao lom, ali neće biti hladnog rata, nego hladnog mira. Još nismo u situaciji da nas kriza u Ukrajini pogodi u oštrom obliku. Zapad ima razumijevanja za našu poziciju jer je, prije svega, zainteresovan za stabilizaciju zapadnog Balkana - kaže Vujačić za “Blic”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.