REGION

Priveden imam Velike džamije u Prištini

U toku akcija policije Kosova

Redakcija

4.9.2014

Specijalno tužilaštvo Republike Kosova potvrdilo je da u Policiji Kosova ispituju imama Velike džamije u Prištini Shefqeta Krasniqia, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Policija Kosova je u imamovoj kući izvršila pretres. Sad-zasad on je na ispitivanju i nema odluke o njegovom zadržavanju. Ne znamo kako će se dalje razvijati situacija, to zavisi od toga njegovog ispitivanja“, navodi se u odgovoru Specijalnog tužilaštva.

Iz Policije Kosova potvrdili su da je u toku policijska akcija, ali bez detalja gdje se provodi i kakve je prirode.

„Ured za informiranje Policije Kosova potvrđuje da je akcija u toku, ali prirodu ove akcije potvrdit ćemo nakon što kompletiramo sve zvanične informacije sa terena“, kazao je glasnogovornik policije Baki Kelani.

Mediji u Prištini prenose da su cilj policijske akcije osobe osumnjičene za "radikalna djela", uključujući i imama Velike džamije u Prištini.

Iz Islamske zajednice Kosova kažu da su ove informacije dobili iz medija i nisu mogli da se o tome izjasne.

Prošlog mjeseca kosovska policija uhapsila je blizu 40 osoba pod sumnjom sa su povezani sa ratovima u Siriji i Iraku, da podržavaju grupe Islamska država i Al-Nusra, kao i zbog sumnji da provode vjerski radikalizam, podsjeća Koha.net.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.