REGION

"Hitno me pozovi": Okrenula sam nepoznat broj i evo šta se desilo!

Ispovijest žrtve SMS prevare

(A. Vr.)

10.10.2014

Nakon što je jučer u dva navrata dobila poruku sa nepoznatog broja u kojoj je pisalo “Hitno me pozovi”, Beograđanka Rada B. (58) okrenula je zabilježeni kontakt ne sluteći da se radi o međunarodnoj SMS prevari na koju je ubrzo potom kompanija Telenor upozorila sve svoje korisnike, prenosi srbijanski mediji.

- Trebalo je da me pozovu prijatelji iz inostranstva, te mi ni na kraj pameti nije bilo da se radi o prevari. Mislila sam da su poslali poruku sa nekog drugog telefona, pa sam istoga trenutka okrenula nepoznati broj – počinje priču za Telegraf ova Beograđanka nastavljajući:

– Moram priznati da sam ostala u zabezeku kada sam s “druge strane” čula kako neki muškarac mrmlja nešto na njemačkom koji umijem da prepoznam, ali ne razumijem. Ništa nisam odgovorila… Ili sam, možda stigla da uzvratim:”Šta?”… Pomislila sam da je neko pogriješio, te sam spustila slušalicu.

Razgovor nije trajao ni minut prije nego što je Rada prekinula vezu, a ona je ni ne sluteći da se radi o hakerskoj prevari sasvim mirno nastavila da obavlja posao u kući koji je započela.

Tek nakon što joj je stiglo upozorenje iz Telenora da ne odgovara na nepoznate pozive, tražila je od sina da joj provjeri stanje na računu.

- Sin je ukucao broj za provjeru računa, jer se ja ne razumijem najbolje u te stvari. Oboma nam je, moram priznati, pao kamen sa srca kada smo vidjeli da je stanje na računu svega 98,50 dinara. Inače, ja sam redovni platiša tako da sam račun za ovaj mjesec platila nekoliko dana ranije, na vrijeme. Najviše uplatim po hiljadu dinara mjesečno, ali ovaj put sam se stvarno uplašila – iskrena je ova Beograđanka.

Mi, međutim, nismo za Radu imali baš lijepe vijesti.

Naime, nakon što smo nazvali nadležne iz Telenora, oni su nam objasnili da je sigurno dobar znak to što Radi nije odmah stigao astronomski račun, ali da to ne znači da joj vrtoglava cifra neće stići na kraju mjeseca s računom za telefon.

Prevarenu Beograđanku je razumije se interesovalo da li neko zna koliki će joj račun stići na kraju mjeseca ukoliko se u razgovore uračuna i ovaj sa prevarantima i kome da se obrati u tom slučaju.

- Telenor, kao ni drugi operatori, nije u mogućnosti da blokira ove poruke i pozive, a jedan od glavnih razloga je činjenica da oni po pravilu stižu sa novih brojeva – objasnio je Milan Nikolić, direktor korporativne bezbijednosti Telenora dodajući da se SMS-ovi šalju korisnicima nasumično sa uglavnom iznajmljene opreme nepoznatog operatora, u razne fiksne i mobilne mreže.

Prema njegovim riječima ukoliko korisnik uzvrati poziv na nepoznati broj, automatski mu se tarifira uspostavljanje veze i vreme trajanja poziva po standardnom cjenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana.

Operater Telenor je potvrdio da su mnogi građani Srbije prethodnih dana bili žrtve velike međunarodne SMS prevare, kao i da su korisnicima stizale ćirilične SMS poruke s inostranih brojeva, pre svega iz Estonije i Obale Slonovače, u kojima je pisalo “Zovi me hitno” ili “Posljednje upozorenje”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.