REGION

AFERA EULEX Lunaček traži sveobuhvatnu istragu

Evropski parlament uznemiren navodima medija

S. NUMANOVIĆ

31.10.2014

- Optužbe koje iznosi tužiteljica Marija Bami (Maria Bamieh) bacaju tamnu sjenku na reputaciju EULEX-a i moraju biti detaljno istražene. Istragu mora provesti neovisno tijelo, sastavljeno od eksperata. Razlozi suspenzije tužiteljice Bami moraju biti odmah razjašnjeni. EU je dužna pružiti joj potpuni zaštitu – smatra Ulrke Lunaček (Lunacek), poslanica Evropskog parlamenta i članica odbora za saradnju EP s BiH i Kosovom.

Interes i ljutnja

U razgovoru za “Dnevni avaz” ona ne krije ne samo interes, već i ljutnju što se EULEX našao u situaciji da se njeni zvaničnici optužuju za korupciju, veze s kriminalom, ali i mafijaške metode obračuna s protivnicima.

- Obzirom da je EULEX najveća i najvažnija misija naše Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CSDP), kredibilnost cijelog sistema vanjske i sigurnosne politike EU sada je dovedena u pitanje. I izvještaj Revizorskog suda nedavno je istakao neke probleme u radu EULEX-a. U više sam navrata u prethodnom periodu isticala problem neučinkovitosti ove misije. Posebno sam upozoravala na neuspjehe EULEX-a u nastojanjima da se suzbije korupcija na visokom nivou, te organizirani kriminal. Također, upozoravala sam i na ograničeno vrijeme boravka sudija i tužilaca, koji dolaze iz EU, koji prekratko ostaju da bi uspješno završili istrage i suđenja. Sve to potkopava uspjeh misije EULEX-a – kaže Lunaček.

Ona, nadalje, ističe da ovaj slučaj mora dovesti do opsežne revizije i dubokih promjena u mandatu i radu EULEX-a. Posebna se pažnja, smatra, mora posvetiti načinu izbora osoblja kako EULEX-a, tako i Ureda za vladavinu zakona pri CSDP-u, koji definira misije u zemljama izvan EU.

- Nova visoka predstavnica za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) treba doći pred Evropski parlament i podnijeti izvještaj o slučaju EULEX. S njom se pred poslanicima treba pojaviti i šef Misije EULEX Gabrijele Meuči (Gabriele Meucchi).

Razjasniti glasine

Ja sam već poduzela korake u ovom smjeru. Mogerini treba razjasniti da li su glasine o tome da je bivši šef EULEX-a, Bern Boršard (Borchardt) znao za istragu i da se zbog toga povukao, bez obzira na to što mu je mandat bio produžen – kaže Lunaček.
 
Ona podvlači da je već zatražila od Komiteta za vanjske poslove EP zatražila da se hitno pozabavi ovom aferom. Evropski poslanici koji su u ovom, ali i komitetu za budžetska pitanja i podkomitetu za sigurnost i odbranu, „pod hitno trebaju ustanoviti promatračku grupu koja će pažljivo pratiti“ cijelu aferu.

- To tijelo mora imati pravo pristupa i najpovjerljivijim dokuentima EULEX-a koja nisu prednet sudske istrage – smatra Lunaček.

 Otpustiti krivce

- Ono što posebno uznemirava su optužbe koje je Udruženje novinara Kosova iznijelo naračun EULEX-a čiji su zvaničnici vršili pritisak na novinare „Koha ditore“ kako bi onemogućili razotkrivanje skandala. Takvo je ponašanje potpuno neprihvatljivo i neosnovano. Ako se tvrdnje pokažu tačnim, odgovoni zvaničnici EU moraju biti otpušteni – smatra Lunaček.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.