REGION

BiH otvorila počasni konzulat u Bitolju

Produbljivanje veza između građana dvije zemlje

Srna

4.11.2014

BiH otvorila je počasni konzulat u makedonskom gradu Bitolju i za prvog počasnog konzula imenovala poznatu makedonsku pjevačicu Biljanu Damjanovsku Jančevsku.

Jančevska je rođena u Mostaru, a sada živi i radi u Bitolju kao notar.

Počasni konzulat sinoć su otvorili zamjenici ministara inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić i Makedonije Dragana Kiprijanovska.

Trišić Babić je naglasila da otvaranje počasnog konzulata u Bitolju predstavlja doprinos tradiciji i vjekovnim vezama između naroda dvije zemlje.

"Od danas postoji još jedna mogućnost za produbljivanje veza između građana dvije zemlje, uspostavljanje partnerstva i saradnje među gradovima, saradnje u oblasti kulture i drugim oblastima", naglasila je Trišić Babić.

Ona je dodala da su odnosi između BiH i Makedonije veoma dobri i na visokom nivou, što je i jedan od razloga za otvaranje počasnog konzulata u Bitolju.

Kiprijanovska je naglasila da između dvije zemlje postoji ogroman potencijal za jačanje saradnje, ne samo u političkom kontekstu, već i na ekonomskom i kulturnom planu.

Svečanom otvaranju počasnog konzulata u Bitolju prisustvovao je i ambasador BiH u Makedoniji Zdravko Begović, gradonačelnik Bitolja Vladimir Taleski, kao i predstavnici javnog života Makedonije.

U Bitolju, gradu na jugozapadu Makedonije, drugom po veličini u zemlji prema broju stanovnika, trenutno radi 12 počasnih konzulata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.