REGION

U Beogradu miting dobrodošlice Vojislavu Šešelju

Na Trgu Republike okupilo se 3.000 ljudi

(A.Sm.)

15.11.2014

Vojislav Šešelj je u obraćanju svojim pristalicama u Beogradu kazao kako je "rasturio" Haaški sud i pretvorio ga u "ranjenu zvijer".

rekao je i da su na vlasti u Srbiji izdajnici koji su iznevjerili srpske nacionalne interese i “dodvoravaju se Amerikancima”.

- Izbacili su me iz Den Haaga zbog moje drskosti i bezobrazluka, a ne zbog bolesti. Kažu da takvo čudovište nisu vidjeli, a ja im odgovaram da smo takvi svi mi srpski četnici, a naročito četničke vojvode. Rasturio sam Haaški sud kao što sam i obećao, rekao je Šešelj.

Šešelj je istaknuo da su vlast i njena politika pogrešni i da je Srbiji neophodna nova gospodarska politika, savezništvo s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom i okretanje istoku.

-Izdali su, ali je došlo vrijeme da polože račune, rekao je Šešelj govoreći o nekad najbližim političkim prijateljima predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću i najavio da će “već sljedeće godine imati nove izbore”.

U središtu Beograda na skupu pristaša Srpske radikalne stranke Šešelja je, prema procjenama policije, pozdravilo oko 3000 ljudi, .

Dok se čekao dolazak Šešelja, s pozornice na središnjem beogradskom trgu puštane su krajiške i četničke pjesme, među kojima i "Sprem'te se, sprem'te četnici", a uz pojačane snage policije za održavanje reda radikali su angažirali oko 1.000 svojih članova. Šešeljeve pristaše nose stranačke zastave, majice i bedževe sa Šešeljevim likom.

Snage policije pojačane su i ispred predsjedništva Srbije, gdje je ured Nikolića, koji je uz premijera Aleksandra Vučića jedan od nekadašnjih Šešeljevih najbližih suradnika.

Radikali su poslije Šešeljeva govora krenuli u šetnju središtem grada, prema Skupštini Srbije, a skup protiče bez incidenata.

Autobuski i tramvajski saobraćaj u širem centru grada je blokiran, a primjetne policijske snage raspoređene su pred svim državnim institucijama i drugim važnim punktovima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije najavilo je juče da će snimati i fotografisti učesnike mitinga, kako tokom njihovog okupljanja na Trgu Republike, tako i tokom šetnje.

Politički analitičari smatraju da povratak Vojislava Šešelja neće izazvati značajan potres na političkoj sceni Srbije. Smatraju da će se u određenoj mjeri podići rejting SRS-u i da će pasti popularnost SNS-a, a najveći gubitnici mogu biti male stranke poput DSS i Dveri.

537408-seselj-miting-04-foto-mladen-surjanac-ff

Foto: Blic

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.