REGION

SLOVENIJA U ŠOKU Svi učenici pod istragom: Hoće li odgovarati zbog samoubistva direktora?

Slučaj koji je izazvao brojne reakcije

(A. Vr.)

1.12.2014

Slovenija je u subotu bila nemalo šokirana kad je objavljena informacija da se u Mariboru ubio direktor jedne od tamošnjih srednjih škola . Slovenska je policija naknadno potvrdila tragičan događaj, bez posebnih komentara, kao što je uobičajeno u slučaju suicida.

No, u ovom slučaju nije riječ samo o tragičnom činu koji uvijek otvara niz pitanja, posebno ako je počinitelj javna osoba - a direktor škole to jest.

Riječ je, naime, o skandalu koji već desetak dana izaziva brojne reakcije u deželi i potresa njezin obrazovni sistem. Tada se na internetu pojavila snimka dvoje odraslih ljudi u spolnom činu, kunilingusu, što za taj svima otvoren medij i nije baš neko čudo, prenosi jutarnji.hr.

No, skandal je doslovno erumpirao kad je objavljeno da su snimljene osobe ni manje ni više nego direktor mariborske Srednje strojarske škole Drago Kamenik i profesorica matematike u toj školi Manja Mertel (njihova imena objavljujemo ne samo zbog toga jer su već dobro poznata cijeloj Sloveniji, već i stoga što je od subote slučaj, na žalost, prešao na najvišu moguću razinu te sada uključuje i smrt, a nije više vezan uz pitanje narušavanja privatnosti).

Tijekom spolnog čina su ih, navodno, snimili učenici mobilnim telefonom te su nakon toga svoj uradak stavili na mrežu pa je tako postao dostupan svima.

Što znači i samim sudionicima slučaja, njihovim kolegama u zbornici, roditeljima, ostalim učenicima, ali i porodice dvoje profesora. Kad je pak skandal buknuo u javnost, njih su dvoje krenuli, jasno, u obranu tvrdeći kako na snimci nisu oni, da je riječ o montaži, podnijeli su i kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je snimku objavila. Ipak, pritisak javnosti i okoline bio je izuzetno snažan.

Tako je profesorica odmah nakon što se snimka pojavila na internetu uzela bolovanje i od tada se nije pojavila u školi. Pokojni se direktor još borio, trudio dokazati svoju i partneričinu nevinost, a onda se očito, kako kažu njegovi prijatelji, u njemu nešto prelomilo - imao je naime porodica, suprugu i dvoje djece - pa se odlučio na najgore, oduzimanje života.

Višednevna je pak rasprava u deželi iskristalizirala dva ključna, teško pomirljiva stava u cijeloj ovoj aferi s tragičnim svršetkom. Prvi je, jasno, da je objavljivanje na internetu bilo čega bez odobrenja sudionika nedopustivo i predstavlja ozbiljno i kažnjivo zadiranje u privatnost.

S druge je pak strane legitiman upit - ako se prihvati da su na snimci stvarno sada pokojni direktor i profesorica - kako su se mogli (smjeli, odvažili, usudili) u spolni čin upustiti u prostorima škole, dakle u javnim prostorima gdje se od njih očekuje da učenicima budu profesionalni, ali i moralni primjer i uzor.

Zagovornici ove teze tvrde kako su njih dvoje zbog tog prijestupa automatski izgubili i pravo na privatnost. Inače, prije nekoliko godina u jednoj slovenskoj osnovnoj školi distribuirane su slike koje je sama učiteljica stavljala na internet, a na kojima je u spolnom odnosu s partnerom.

No, tada je školski odbor zaključio kako učiteljica time ni na koji način nije dovela u pitanje svoj profesionalni krediblitet, budući da je riječ o njezinom privatnom životu.

Sada se čekaju rezultati policijske istrage osobi koja je snimku - neovlašteno - stavila na internet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.