REGION

Thaci: Dijalog će se nastaviti

Ministar vanjskih poslova u novoj kosovskoj vladi Hashim Thaci

Fena

16.12.2014

Ministar vanjskih poslova u novoj kosovskoj vladi Hashim Thaci izjavio je da će dijalog s Beogradom biti nastavljen, a sporazumi provedeni. 

"Nastaviti provoditi sporazume koje smo postigli u Bruxellesu. Sreća je što je Demokratski savez Kosova (DSK) kao koalicijski partner podržao bruxelleski sporazum i glasao za njega u skupštini. Dobar signal je što je i opozicija, koja se nadala da će formirati vladu izrazila spremnost na dijalog, "rekao je Thaci u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, prenosi Tanjug. 

Prema njegovim riječima, bit će postignuti i novi sporazumi, a sporazum o pravosuđu je "na pragu da bude finaliziran". Thaci se nada i da će proces normaliziranja odnosa s Beogradom dobiti novu dinamiku početkom iduće godine, a da će se okončati "priznavanjem Kosova." 

On vjeruje da će koalicijski sporazum s DSK koji predviđa da on bude predsjednik Kosova 2016. godine biti ispoštovan. 

Thaci je inače najavio da će sutra posjetiti Bruxelles i još neke evropske centre, navevši na Facebooku da "počinje službenu agendu posjetom glavnim gradovima Evrope kako bi se sastao" s nositeljima evropske vanjske politike. 

On je napisao da će se najprije sastati s glavnim sekretarom Vijeća Europe Torbjorn Jaglandom s kojim će razgovarati o "jačanju djelovanja između Kosova i SE," a potom će otputovati u Brisel gdje će se sastati s voditeljicom europske diplomacije Federikom Mogerini i povjerenikom Johanesom Hanom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.