REGION

Od sljedeće godine konačno dostupan aparat za liječenje tumora mozga bez reza

Koštaće oko 4,5 miliona eura

Autor:(Mi. K.)

25.12.2014

Najsavremeniji aparat za liječenje tumora mozga - gamma knife od sljedeće godine bit će dostupan i pacijentima u Srbiji.

Aparat koji se smatra zlatnim standardom u liječenju tumora mozga bit će kupljen za Klinički centar Srbije (KCS).

Ministarstvo zdravlja je u utorak zvanično pokrenulo javnu nabavku za njegovu kupovinu.

Prema saznanjima gamma knife koštaće oko 4,5 miliona eura, a u tu cijenu bit će uključena montaža, sva prateća oprema, projektovanje i izvođenje radova na novom prostoru koji će biti izgrađen. Ministarstvo zdravlja finansijski je obezbjedilo 80 posto od iznosa, a 20 posto Kontrola letenja kroz donaciju.

Od 2008. pa do sada RFZO je na liječenje u Tursku poslao 677 pacijenata i za to platio četiri miliona eura. Prof. dr. Danica Grujičić, neurohirurg i koordinator u Ministarstvu zdravlja, objašnjava da će novi objekat biti smješten pored Centra za magnetnu rezonancu u KCS.

- Već u avgustu bi u Srbiji mogle početi operacije gamma knifom- kaže dr. Grujičićeva.

To je metod liječenja gamma zracima, koji se usmjeravaju ka tumoru a da se ne oštećuje zdravo tkivo. Prilikom zahvata lobanja se ne otvara, nije potrebno šišanje i kosa ne opada, a sprovodi se samo jedan tretman. Prilikom zračenja nema bolova, a pacijent leži na krevetu dok se zracima djeluje na oboljeli dio mozga.

Pjevaču Igoru Laziću Nigoru prije tri godine uspješno je odstranjen tumor hipofize gamma knifom u Turskoj.

- Odlično je što sada i mi imamo taj aparat. Koliko se do sada Srba gamma knifom liječilo po regionu, njihovim novcem su mogla da se kupe tri takva aparata. Iz svog iskustva znam da su odlasci na put sa zdravstvenim problemom te vrste ogroman stres - ispričao nam je Nigor, piše Blic.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.