REGION

Može li Ivo Josipović pobijediti u prvom krugu

HRVATSKA Predsjednički izbori izazivaju regionalnu pažnju

S. NUMANOVIĆ

27.12.2014

Tačno 3.770.953 birača s pravom glasa sutra će dobiti priliku da odluče ko će u narednih pet godina biti predsjednik Republike Hrvatske. Glavni takmaci su Ivo Josipović, koji se bori za još jedan mandat, i Kolinda Grabar-Kitarović, njegova izazivačica. Uz njih su Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić.

Mlaka podrška

Josipovića deklarativno podržava vladajuća koalicija, dok je uz Grabar-Kitarović opozicija. Analitičari procjenjuju da ni jedno ni drugo ne uživa snažnu podršku svojih stranačkih grupacija. Sinčić i Kujundžić lijevo su od Josipovića, odnosno desno od Grabar-Kitarović. Prvoga podržava grupa građana koja se bori protiv deložacija i pljenidbe imovine, a drugoga grupacija prilično desno orijentiranih udruženja i nekoliko političkih stranaka.

Sva relevantna istraživanja javnog mnijenja do sada su davala znatnu prednost Josipoviću. Nova TV objavila je da on uživa podršku čak 46,5 posto birača. Grabar-Kitarović ima 34,9 posto, Sinčić 9,2 posto, dok je Kujundžić zadnji sa 7,2 posto ispitanika koji ga podržavaju.

On je, istovremeno, ostavio najgori dojam u javnosti, pa su brojke po njega i najporaznije.
Kampanja, kakvom je ocjenjuju stručnjaci, bila je prilično dosadna, ravnomjerna i s najviše ispada i izleta koje su ostavili „autsajderi“. Tako je Sinčić objavio da će legalizirati marihuanu te da ju je i sam koristio. Za Jaguar koji vozi rekao je da je krntija koja mu se dva puta pokvarila u jednom danu. Glavni takmaci, pak, odmjereniji su i bolje su prihvaćeni kod birača.

Grabar-Kitarović ističe svoju vezu s euroatlantskim institucijama, narodnjačkim strankama Evrope (EPP) i konzervativizam. Josipović u prvi plan postavlja svoja postignuća i postignuća države kojoj je na čelu i „kao čovjek kontinuiteta“ odaje dojam da zna šta se mora mijenjati u narednih pet godina.

Procjene analitičara

Zbog ubjedljive prednosti nad svojom izazivačicom, neki analitičari vjeruju da bi mogao pobijediti već u prvom krugu. No, ne isključuju mogućnost da mu ta pobjeda izmakne za dlaku, s obzirom na to da iza njega stoji savez okupljen oko vladajućeg SDP-a, koji je vrlo nepopularan u Hrvatskoj. Kujundžić je radikalno nastupao protiv komunizma i petokrake. Njegova agresivnost donijela mu je masu negativnih poena.

1

Istupi kandidata, međutim, ne zavaravaju birače. Naslonjeni na jake javne i komercijalne medije, analitičare i vlastitu spoznaju, oni analiziraju i vagaju da li da uopće čak i izađu na izbore. Jer, titula predsjednika nije što je nekad bila, smatraju analitičari. To je danas prilično protokolarna ličnost koja nema snažnih poluga da utječe na izvršnu ili zakonodavnu vlast. Izbore će pratiti skoro 800 nestranačkih posmatrača, najviše iz klerikalne nevladine organizacije „U ime obitelji“.

2

HDZ BiH podržava Grabar-Kitarović

Kolindi Grabar-Kitarović podršku će dati stranke HNS-a predvođene HDZ-om BiH. To je u izjavi za „Dnevni avaz“ potvrdio i čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

- Vrlo jasno, kao predsjednik HDZ-a i HNS-a, podržavam službeno u ime te pozicije gospođu Grabar-Kitarović. To je, jednostavno, stranačka obaveza u duhu odnosa dvije stranke, koje imaju bratske odnose, i u ime kampanje koja je vođena ovdje. To je s moje strane dosta nezahvalna uloga, ali Bože moj - ističe Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.