REGION

Danas počeo drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj

Ekipa "Dnevnog avaza" danas će s lica mjesta prenositi autentične informacije

M. KEBIĆ

11.1.2015


 U Hrvatskoj je danas počeo drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će njeni građani odlučiti hoće li predsjednički mandat pripasti novom – starom predsjedniku Ivi Jospioviću, ili će Hrvatska dobiti prvu predsjednicu, kandidakinju HDZ-a, Kolindu Grabar – Kitarović.

Ekipa Dnevnog avaza danas će s lica mjesta prenositi autentične informacije o izbornom danu. Iako sinoćnja atmosfera u glavnog gradu Hrvatske, nekoliko sati uoči otvaranja birališta, nije naglašavala ništa spektakularno, saznali smo da za ove izbore vlada veliko interesovanje javnosti. Samo u Izbornom štabu Ive Josipovića, koji se nalazi u „Hrvatskom novinarskom domu“, "Avazu“ je potvrđeno da je za praćenje izbornih rezultata akreditovano više od 150 novinarskih ekipa iz Hrvatske i zemalja regije.

U neformalnom razgovoru sa Zagrebčanima, saznajemo da će trka za predsjedničku funkciju biti neizvjesna do zadnjeg prebrojanog glasa. Rijetki su se usuđivali porocjeniti ko će pobijediti. Koliko god bilo zanimljivo i neizvjesno, u zagrebačkim kladionicama su nam potvrdili, da ovo takmičenje nije uvršteno u kladioničarske ponude.
Prema popisu birača koji će glasati u drugom krugu, pravo izlaska na današnje glasanje ostvarilo je 3.799.513 birača, a od toga ih je 5.220 više nego u prvom krugu.

Ministar uprave Arsen Bauk koji je zaključio popis, objasnio je novinarima da je riječ o biračima koji su u međuvremenu postali punoljetni, te o Hrvatima u dijaspori koji su se aktivno registrovali do zatvaranja popisa.

Za praćenje izbora angažovano je ukupno 918 posmatrača iz nevladinih organizacija, što u konačnom broju iznosi oko stotinjak više nego u prvom krugu.
Do zatvaranja birališta, večeras u 19 sati, u Hrvatskoj je na snazi izborna ćutnja, koju građani u velikoj mjeri poštuju. Između ostalog, to je i razlog zašto su mnogi sinoć izbjegli stati pred naš objektiv.

Da će se danas voditi borba za svaki glas, govori i činjenica da je na nedavnom sastanku Izbornog štaba HDZ-a odlučeno da se organizuje i prevoz potencijalnih glasača u BiH prema konzularnim predstavništvima u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

U prvom krugu Hrvati su birali između četiri kandidata. Kandidat Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić (16,42 posto glasova) i kandidat Saveza za Hrvatsku, Milan Kujundžić (6,28 posto osvojenih glasova) ispali su poslije prvog glasanja. Sa najviše osvojenih glasova, Ivo Josipović (38,46 posto glasova) i Kolinda Grabar – Kitarović (37,22 posto glasova), prošli su u drugi krug i jedno od njih danas će osvojiti petogodišnji predsjednički mandat.
 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.