REGION

ZAGREBAČKI ŽUPANIJSKI SUD ODLUČIO Milan Bandić ponovo ide u zatvor!

Na jutrošnji zahtjev USKOK-a

Autor:(D. K.)

10.3.2015

Milan Bandić ponovo ide u zatvor. Odlučio je to istražni sudija na jutrošnji zahtjev USKOK-a, koji je tražio da se Bandiću oduzme kaucija, te da ga se vrati u istražni zatvor u Remetincu.

Bandić je nešto prije 14 sati stigao na Županijski sud u Zagrebu u pratnji svojih advokata Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića, te nije želio davati izjave okupljenim novinarima.

Zamjenica direktorice USKOK-a Ksenija Krizman izjavila je nakon ročišta da je Bandiću određen istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoka i ponavljanja krivičnog djela. Također, donosena je odluka o naplati kaucije u iznosu 15 miliona kuna i to će biti uplaćeno u državni budžet po pravomoćnosti ove odluke, javila je HRT.

Danas se na Županijskom sudu odlučivalo i o prijašnjoj Bandićevoj žalbi na odluku o zabrani obnašanja dužnosti gradonačelnika. Naime, neposredno prije USKOK-ovog proširivanja optužnice, Vanraspravno vijeće prihvatilo je žalbu njegove odbrane i omogućilo Bandiću da se vrati na dužnost. Sada ta odluka više nije relevantna i neće se primjenjivati.

Zašto je USKOK tražio vraćanje Bandića u zatvor?

USKOK je proširio istragu protiv Milana Bandića zbog sumnje na poticanje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te sprečavanja dokazivanja. Budući da je zagrebački gradonačelnik prekršio uslove rješenja o kauciji i datom obećanju da neće ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti krivično djelo, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora i naplatu kaucije u iznosu od 15 miliona kuna u korist državnog budžeta Hrvatske.

uskok

Foto: Screenshot (Saopćenje USKOK-a)

"Osnovano se sumnja da je osumnjičeni, od decembra 2014. do februara 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u krivičnom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih osumnjičenih vodi istraga u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti", navodi se u saopćenju USKOK-a.

Bandić je, kako navodi USKOK, kao osnivač i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti načinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tokom pretraga. Riječ je naime o Bandićevim umjetninama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.